Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kvinne og fire menn dømt for kidnapping:

«Gi meg alt du har eller så stikker jeg sverdet inn»

Holdt mann fanget i to døgn før han ble dumpet i skogholt.

FANGET: I en bod i dette boligkomplekset ble mannen holdt fanget i to døgn. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
FANGET: I en bod i dette boligkomplekset ble mannen holdt fanget i to døgn. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OPPDATERT: alle de fem dømte i Oslo tingrett anket dommene. Eidsivating lagmannsrett frikjente 16. november kvinnen og den ene av mennene. De tre andre ble dømt også i lagmannsretten.

---

(Dagbladet): Ei kvinne og fire menn er i Oslo tingrett dømt til mellom fem år og fem år og ti måneders fengsel for å ha bortført og holdt en mann i 40-åra fanget i to døgn på Holmlia i Oslo.

De fem skal også ha brukt grov vold mot mannen, som i dag lider av posttraumatisk stresslidelse som følge av hendelsen.

Med våpen og jernrør

Det var i september i 2015 at den fornærmede ble konfrontert av de fire mennene på en parkeringsplass i Liakollveien. Ifølge dommen var årsaken at noe verdifullt hadde forsvunnet fra leiligheten til den nå dømte kvinnen.

Bare en time tidligere hadde de fire mennene møttes på Holmlia skole og planlagt hva som skal skje. Oppgavene var allerede blitt fordelt.

Væpnet med både skytevåpen og jernrør, sto mennene strategisk plassert utover parkeringsplassen. Teip og strips var også del av utrustningen. To av dem var på tidspunktet bare tenåringer.

KIDNAPPET: Det var på denne parkeringsplassen mannen ble kidnappet og tatt med til leiligheten hvor han ble holdt fanget i to døgn. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
KIDNAPPET: Det var på denne parkeringsplassen mannen ble kidnappet og tatt med til leiligheten hvor han ble holdt fanget i to døgn. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

Slått og kastet i vegg

Klokka 19 ankom kvinnen og fornærmede som planlagt til parkeringsplassen. Hun hadde ifølge dommen da fått mannen i 40-åra til å kjøre dit.

Etter at de svingte inn på parkeringsplassen, kom en av mennene bort til bilen. Kort tid etter ble en pistol trukket fram. Fornærmede fikk beskjed om å sitte i ro og ikke si et ord, ellers blir han skutt.

Dramaet ble etter hvert forflyttet til utsida av bilen, hvor det oppsto en konfrontasjon. Etter å ha blitt slått i hodet med ei jernstang, forsøkte fornærmede å stikke av mens han ropte om hjelp. Han ble imidlertid raskt innhentet av de fire mennene, som byttet på å slå ham med pistol, jernstang og murstein.

BILEN: I denne svarte BMWen skal mannen ha blitt kjørt bort etter å ha blitt utsatt for grov vold på Holmlia. Foto: POLITIET / NTB scanpix
BILEN: I denne svarte BMWen skal mannen ha blitt kjørt bort etter å ha blitt utsatt for grov vold på Holmlia. Foto: POLITIET / NTB scanpix Vis mer

Det ble også avfyrt skudd underveis i volden.

- De kastet også fornærmede med hodet først inn i teglsteinsveggen i blokken, heter det i dommen.

Kjørt bort og låst inne

Omkring et kvarter seinere ble mannen i 40-åra lempet inn i bagasjerommet på sin egen BMW X5 og kjørt bort fra stedet. Han var periodevis bevisstløs, og fikk hendene teipet sammen.

Da han våknet til liv, forsøkte han å skrike etter hjelp. Ropet ble besvart med flere slag før en av de dømte trakk ei hette over hodet på mannen. Så fortsatte kjøreturen i retning en av de dømtes leilighet.

Vel framme ble fornærmede tvunget inn på en liten bod i leiligheten.

I mellomtida ble bilen kjørt bort og skiltene fjernet for å hindre at den ble oppdaget. Klærne som var farget av blod etter volden, ble pakket i en pose og dumpet ved Lusetjern.

- Gi meg alt du har

De neste 24 timene fikk mannen verken mat eller tilgang til toalett. Truslene og volden fortsatte på sin side.

- Det var en person til stede som truet fornærmede med en lang kniv eller sverd. Fornærmede ble også slått i siden med denne kniven mens personen sa «Gi meg alt du har eller så stikker jeg sverdet inn», skriver retten i dommen.

Etter to døgn i fangenskap ble mannen dusjet og påkledd rene klær. Med hendene fremdeles teipet og hette over hodet, ble han på nytt løftet ut i en bil, kjørt og dumpet i et skogholt. Med en pistol rettet mot hodet fikk han beskjed om ikke å kontakte politiet. Ellers vil familien hans bli drept.

Seinere samme kveld ble han funnet av tilfeldige forbipasserende ved Mortensrud senter. Flere brudd i ansiktet, brukne tenner og brudd i tre ribbein var bare noen av de fysiske skadene han hadde fått.

Må betale oppreisning

I tillegg til fengselsstraffen må de fem også betale oppreisning til mannen i 40-åra.

Retten har slått fast at de fem skal betale 150 000 kroner hver i erstatning.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!