- Gi meg ei ku

KOMORAN (Dagbladet): Ferat Hykolli henger på ljåen og har lite å gjøre. Kyrne hans forsvant under krigen. Han synes den ferdigpakkede matvarehjelpen fra det internasjonale samfunnet er noe tull. - Med ei ku hadde vi vært selvhjulpne, sier han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ferats situasjon er lik mange av hans landsmenns. Krigen i Kosovo har tatt fra ham det meste, men han vil gjerne komme i gang igjen og være selvforsynt, slik han alltid har vært.

Noen har mistet alt de hadde. Noen har mistet noe. Og noen har nesten ikke mistet noe. Ferat mistet alt, fire kuer, to okser og to traktorer.

- Jeg får brenne ftret i år. Det er ingen her som har noe glede av det.

Kosovo er robbet etter at serberne forlot provinsen. Serberne tok med seg det de kunne få med seg. Og alt fra hvitevarer, møbler, biler, TV-er og kuer er fraktet i det store tyveritoktet da de serbiske soldatene forlot provinsen. Hver tredje ku er enten slaktet eller stjålet og fraktet til Serbia, ifølge en rapport utarbeidet av Verdens matvareorganisasjon.

Ingen sult

Provinsen var full av dyrekadavre da serberne dro. De fleste er nå ryddet vekk. Men fortsatt ser og lukter man råtnende dyreskråtter når man kjører rundt i Kosovo.

Det er ingen sult i Kosovo. Men provinsen vil trenge mat det neste året. 80 prosent av hveteåkrene er ikke tilsådd fordi krigen og tømmingen av Kosovo kom da våronna skulle vært. Likevel greier det krigsherjede folket seg relativt godt.

Skadeprognosene fra før NATO rykket inn i Kosovo, viser seg å være overdrevet, konkluderer en FN-rapport.

Koster 6000 kroner

Folk trenger basisvarer som hvete til å bake brød, såkorn til neste år og gjerne ei god ku som i Kosovo koster litt over 6000 kroner. En statsansatt tjente til sammenlikning 600 kroner i måneden før krigen brøt ut.

- Det hadde vært mye bedre om hjelpeorganisasjonene hadde gitt meg ei ku, enn at vi skal få noen plastpakker med mat, sier Ferat.

Mer mat i leirene

- Det er rart, men vi hadde bedre med mat da vi var i flyktningleir i Makedonia, sier Ferat. Han var både flyktning og geriljasoldat i UCK. Ferat holder seg til noen steder på jordet utenfor huset. For serbiske soldater holdt til i huset hans under krigen, og han er redd det skal være miner på jordet hans.

- Det blir nok ingen ku i år, sukker bonden oppgitt. For det er kuer Kosovo trenger, og ikke corned beef på blikkboks.

I KOSOVO