- Gi Mehmet en sjanse

Fem år gamle Alexander fra Kypros har noe Mehmet (6) ikke har: en mor som fikk garanti for at barnet hun skulle bære fram, ikke ville bli rammet av den dødelige sykdommen talassemi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NICOSIA (Dagbladet): - Se på Alexander. En praktfull og søt gutt som har alle muligheter. Jeg har aldri vært i tvil om at det var riktig å bruke preimplantasjonsdiagnostikk for å være sikker på at vi fikk et friskt barn, sier mamma Andry Groutidou til Dagbladet.

Alexander er det første barnet som kom til verden etter at leger hadde konstatert at mammas egg ikke var bærer av den dødelige sykdommen talassemi. I dag er Alexander og mamma Andry superkjendiser i det medisinske miljøet rundt Middelhavet.

- Norge må følge etter

Talassemi er svært utbredt i denne regionen. Det var en medisinsk sensasjon at spesialister på Kypros hadde funnet fram til en metode som sikret at mødre med talassemi i familien kunne føde friske barn.

- Vi må ikke glemme at dette er en grusom sykdom. Ingen foreldre ønsker å få barn som er rammet. Derfor ga dette folk håp, sier Groutidou.

Hun mener foreldrene til talassemisyke Mehmet (6) i Norge må få den samme muligheten som hun selv fikk for seks år siden: å bære fram et barn som garantert ikke vil bli rammet at talassemi. Når tilleggseffekten er at et friskt søsken kan helbrede Mehmet gjennom å være donor, burde myndighetene ikke være i tvil, mener hun.

Avgjøres denne uka

- Norske myndigheter må la Mehmets foreldre få lov til å gjøre dette. Alt de ber om, er å få et friskt barn, som i tillegg kan helbrede deres syke barn. Er det uetisk? Er det umoralsk? Jeg tror Norge bør forandre loven. Gi Mehmet en sjanse til å leve, sier Groutidou.

I dag skal helseminister Dagfinn Høybråten fortelle Stortinget hva han mener om preimplantasjonsdiagnostikk. Ap og Frp mener dagens bioteknologilov må endres slik at Mehmet kan få den hjelpen de trenger. SV har det avgjørende ordet. Hittil har Kristin Halvorsens flokk valgt en tilnærming til bioteknologien som til forveksling likner på KrFs politikk.

I løpet av de nærmeste dagene blir det klart om det politiske flertallet på Stortinget vil gå inn for en avgjørende lovendring. Fra medisinsk-faglig hold har Høybråten og SV for lengst fått råd om å innføre en dispensasjon fra loven, slik at Mehmets foreldre kan få den hjelpen de ber om.

- Bedre med abort?

Spesialistene bak den vellykkede fødselen av Alexander, dr. Michael Angastinotis og gynekologen Gabriel M. Kalaloutis ved Marini Genetic Diagnostic Center på Kypros, vet at virksomheten deres er omstridt i enkelte europeiske land.

- For meg som lege er ikke dette et spørsmål. Jeg skal hjelpe mennesker slik at de kan føde friske barn, og jeg kan ikke se hvordan norske myndigheter kan nekte foreldrene til talassemisyke Mehmet den hjelpen de trenger, sier Angastinotis til Dagbladet.

- Så vidt jeg vet har Norge fri abort. Er det mer etisk forsvarlig å ta abort enn å undersøke om mors egg er bærere av dødelige sykdommer? Dersom loven forbyr slikt, er det en feil ved loven, sier Angastinotis. Kalaloutis er enig.

- Livet får mening når man kan hjelpe mennesker til å få friske barn. Alternativet er abort eller at de føder svært syke barn som trenger stell og kontinuerlig behandling så lenge de lever, sier Gabriel M. Kalaloutis.

- Velkommen til Kypros!

Både Angastinotis og kollega Kalaloutis mener Mehmets foreldre bør ta turen til Kypros. Får de ikke den hjelpen de trenger i Norge, er det en mulighet på Kypros. Det koster penger, men det er ikke avskrekkende dyrt, sier de, og antyder et beløp rundt 50000 norske kroner for å gjennomgå preimplantasjonsdiagnostikken.

VERDENSSENSASJON: A lexander (5) er verdens første barn som ble født med garantiseddel mot den arvelige og dødelige sykdommen talassemi. Mamma Andry Groutidou mener norske Mehmet og hans foreldre fortjener å få samme behandling som hun fikk for seks år siden.