ANDREWS AIR FORCE BASE Gjensynsgleden var enorm da de 19 sjøfolkene landet på Andrews Air Force Base i dag morges. Foto: Win McNamee/Getty Images/AFP/SCANPIX
ANDREWS AIR FORCE BASE Gjensynsgleden var enorm da de 19 sjøfolkene landet på Andrews Air Force Base i dag morges. Foto: Win McNamee/Getty Images/AFP/SCANPIXVis mer

- Gi morra di en klem!

Klar oppfordring fra hjemkommet Maersk-mannskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mannskapet om bord det piratutsatte frakteskipet «Maerks Alabama» kunne i morges endelig omfavne sine familier på amerikansk jord etter dramaet utenfor kysten av Somalia.

19 sjømenn - alle utenom kapteinen - landet på Andrews Air Force Base i et charterfly fra Kenya tidlig i dag morges. Der fikk de en varm velkomst av sine familier, og et stort banner der det stod «velkommen hjem Maersk Alabama».

Tårer og følelser

- Jeg er bare glad for å se familien, sa maskinist A.T.M Reza, mens han holdt rundt sin kone og sønn på rullebanen, skriver New York Daily news.

- Vi jublet da vi landet, og ja, det var tårer. Det føles fantastisk, sier et annet medlem av mannskapet til avisa.

Kapteinen rammet av ny kapring
Kaptein Richard Phillips (53), som helt frem til søndag var piratenes gissel, er fremdeles om bord det amerikanske marinefartøyet USS Bainbridge.

Meningen var at også han skulle gjenforenes med mannskapet i Kenya og fly hjem til USA, men da destroyeren nesten var fremme i Mombasa, ble den omdirigert på grunn av kapringsforsøket på et annet amerikansk skip, «Liberty Sun».

Nå er det usikkert når Phillips kan bli flydd hjem til sin kone Andrea og sine to barn bosatt i Vermont.

LANDET: Her stiger mannskapet på Maersk Alabama ut av charterflyet. REUTERS/Jonathan Ernst/SCANPIX
LANDET: Her stiger mannskapet på Maersk Alabama ut av charterflyet. REUTERS/Jonathan Ernst/SCANPIX Vis mer

Drepte tre pirater
I en dramatisk redningsaksjon søndag slo medlemer av den amerikanske spesialstyrken Navy SEALs til mot den lille livbåten kapteinen og tre av de fire piratene oppholdt seg i.

Livbåten var da bundet til det amerikanske skipet, og lå bare omlag 75 meter unna. Dermed var forholdene gode for tre skarpskyttere om bord USS Bainbridge som trolig simultant avfyrte hvert sitt dødbringende skudd mot tre av de fire piratene.

Den fjerde piraten, som var i forhandlinger om bord «USS Bainbridge», kunne ikke annet enn å overgi seg. Kaptein Phillips kom uskadet fra aksjonen, og lå bundet på dørken i livbåten da spesialstyrkene reddet ham.

- Jeg har bare spilt en birolle. De virkelige heltene er marinen, Seals og de som har fått meg hjem, sa Phillips på telefon til rederiets adm.dir. John Reinhart.

Varm velkomst
På Andrews Air Force Base ble de 19 sjøfolkene mottatt som helter. Jublende familie, kolleger og venner applauderte da de gikk ned flytrappen.

VELKOMMEN: Det var satt opp velkomstbanner på flyplassen. Foto: AP Photo/Alex Brandon/SCANPIX
VELKOMMEN: Det var satt opp velkomstbanner på flyplassen. Foto: AP Photo/Alex Brandon/SCANPIX Vis mer

- Jeg er så glad for å se min familie, jublet en av mannskapet.

- Gud velsigne ameriak, ropte en annen, melder nyhetsbyrået AP, som fulgte begivenheten.

Foto:   Win McNamee/Getty Images/AFP
Foto: Win McNamee/Getty Images/AFP Vis mer

- Til alle der ute, gi morra di en klem. Ikke vent. Livet er verdifult, og verden er vakker, sa skipsoffiser Colin Wright før han reiste fra Kenya.

Kjempeklemen til mor var hans første prioritet da han hastet forbi reporterne på Andrews.

Foto:  REUTERS/Jonathan Ernst
Foto: REUTERS/Jonathan Ernst Vis mer
KLEM: Shane Murphy  fikk etterlengtet klem av kona Sarena. Foto: AP Photo/Alex Brandon/SCANPIX
KLEM: Shane Murphy fikk etterlengtet klem av kona Sarena. Foto: AP Photo/Alex Brandon/SCANPIX Vis mer
TIL KAI: Maersk Alabama ligger til kai i Kenya. Foto: REUTERS/Antony Njuguna/SCANPIX
TIL KAI: Maersk Alabama ligger til kai i Kenya. Foto: REUTERS/Antony Njuguna/SCANPIX Vis mer
 USS Bainbridge ble redningen for Maersk Alabama. Frakteskipets kaptein, Richard Phillips, er fremdeles om bord. REUTERS/U.S. Navy/Paul Farley/SCANPIX
USS Bainbridge ble redningen for Maersk Alabama. Frakteskipets kaptein, Richard Phillips, er fremdeles om bord. REUTERS/U.S. Navy/Paul Farley/SCANPIX Vis mer