BEDRE TIDER Ankhar Kosjneva blir henrettet hvis ikke kidnapperne i Den frie syriske hær får 50 millioner dollar i løsepenger. Foto fra Kosnjevas Facebook side.
BEDRE TIDER Ankhar Kosjneva blir henrettet hvis ikke kidnapperne i Den frie syriske hær får 50 millioner dollar i løsepenger. Foto fra Kosnjevas Facebook side.Vis mer

- Gi oss 50 millioner dollar, ellers er hun død

TV-reporter kidnappet i Syria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er den ukrainske TV-stasjonen 1+1 TV som i formiddag rapporterte at henrettelsen var utsatt. De henviste til en video der kommandant Abu Jandal er kilden. Han er ifølge russiske medier kommandant i Den frie syriske hær.

Utpressing - Denne jenta har lenge vært hos oss, men ingen har svart på vårt spørsmål om hva vi vil bli tilbudt for å sette henne fri, sier Jandal ifølge det russisle telegrambyrået RIA Novosti.

To russiske spesialister og en italiensk ble også tatt til fange av syriske opprørere ved byen Homs tidligere idag. De jobber på en fabrikk i byen, men russiske og italienske myndigheter skal ikka ha hørt noe om pengekrav fra de som tok dem som gisler. Russlands utenriksminister Sergei Lavrov sier at russiske myndigheter gjør alt for at de skal bli satt fri.

- Vi er aktivt engasjert i dette. Alle nødvendige skritt blir tatt, sier han ifølge russiske medier. De som er tatt er identifisert som V. Gorelov og Abdessattar Khassun, som også har et syrisk pass, og italieneren Mario Belluomo.

Spesielt vanskelig At det er grupper i Den syriske opprørshæren som står bak bortføringene, er politisk delikat. Tidligere i måneden anerkjente USA, Frankrike, Storbritannia, Norge, og en rekke vestlige land, Syrias nasjonale koalisjon som landets legitime myndigheter. Den frie syriske hær er disse myndighetenes væpnete styrker.

Men både den politiske og den militære koalisjonen er veldig bred, og inneholder blant annet al-Nusra, som USA betrakter som en terrororganisasjon.

Ankhar Kosjneva er trolig i en enda vanskeligere situasjon enn de andre utlendingene som har blitt bortført i Syria. Som reporter for flere regjeringskontrollerte russiske medier er hun en uttalt tilhenger av president Bashar al-Assad. Det gjør henne ikke bare til en attraktiv inntektskilde, men også til en profilert politisk motstander. Kosnjeva er arabist og spesialist på syriske forhold, og har lenge vært stasjonert i Damaskus.

Bortføring lukurativt Kosjneva skal ha blitt tatt til fangeav syriske opprørere i oktober da hun  dro fra Homs. Det var i forrige uke kravet om løsepenger på 50 millioner dollar kom. I formiddag kom nyheten om at henrettelsen er utsatt. De som bortførte Kosnjeva sier hun var bevæpnet og var tolk for russiske offiserer.

I en video som ble lagt ut på TouTube i oktober tilstår hun angivelig at hun jobber for russiske etterretning. Russland er et land forhatt av mange i den syriske opposisjonen fordi de har støttet president Assad, og sørget for at radikale FN-resolusjoner ikke har rammet Syria.

Bortføring har blitt en lukurativ levevei for stadig flere i Syria etter hvert som landet har styrt mot borgerkrig. Barn bortføres av bander som krever løsepenger stadig oftere. Store Syria har for lengst tatt lange skritt mot den oppløsning som preget illle Libanon på 1980-tallet