Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Gi oss kino

Interessen for film og kino blant innvandrere er enorm. De aller fleste Dagbladet møtte på en rundtur på Oslos østkant i går, støtter Khalid Hussains utspill om et moderne kinosenter på Grønland med asiatisk film en gang i uka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tamilske filmklubben samler fra 300 til 500 filminteresserte til visning ukentlig, og en indisk filmklubb samler like mange månedlig.

- Særlig når det vises nyere filmer er interessen stor. Alle filmer må vi importere selv, sier Naresh Chand. Han opplever at kunder har reist helt fra Kristiansand, Fredrikstad og Lillehammer for å leie eller kjøpe asiatiske filmer. Han driver også postordrevirksomhet og sender filmer over hele landet.

Ingen konkurrent

- Frykter du ikke at et nytt kinosenter vil bli en konkurrent og ødelegge markedet?

- Interessen er så stor at det er ingen fare, mener han.

Det plinger i døra og to ungdommer fra Ammerud kommer inn. De har tatt turen til sentrum for å leie film.

- Vi er mest interessert i indisk film fordi den innholder alt: Action, romantikk, dans, sang og musikk, sier Rashid Aziz og Sikander Singh. De ser film et par ganger i uka, og garanterer at de ville vært flittige gjester på kino for asiatisk film.

Dumper prisene

Konkurransen mellom de asiatiske videosjappene på Grønland er stor. Zahid Farooq satser på kvalitet og gode kopier av indiske og pakistanske filmer. Han tar 20 kroner for leie av nye filmer og 15 kroner for gamle.

- Konkurrenter her i området dumper prisene i pakkeløsninger og tilbyr opp til 15 filmer av dårlig tekninsk kvalitet for 100 kroner, forteller han. Farooq er den eneste på vår vandring som ikke har tro på et eget kinosenter.

- Når folk kan leie tre videofilmer til samme pris som en kinobillett, vil de nok heller sitte hjemme, tror han. - Mange vil komme første gang, men når nyhetens interesse har lagt seg, vil ikke folk gå på kino, advarer han.

- Det må iallfall være nye filmer som vises på en slik kino.

Lollywood

Shanta Harihartal har flyttet fra Kirkenes, der det ikke fantes en eneste indisk film. Nå er hun ute med sine to barn for å leie film.

Harihartal holder seg orientert ved å lese filmnyhetene i indiske blader. Filmbladene importeres månedlig og finnes i rikt utvalg i videosjappene.

- I helga feiret vi dwali, vår jul, med kaker, gjester, fyrverkeri og film på filmklubben, forteller Shanta og poengterer hvor sterkt film står i den tamilske kulturen.

I en av videoforretningene får vi et aldri så lite lynkurs i begrepene: Indisk filmindustri er større enn Hollywood og har fått betegnelsen Bollywood. I Pakistan har man også en stor filmindustri, Lollywood.