- Gi oss lavere skatt

Professor Erling Steigum mener folk flest bør få nyte godt av Norges enorme oljeinntekter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ved lavere skatt og avgifter får folk flest glede av de høye oljeinntektene gjennom høyere privat forbruk, sier han.

Steigums oppskrift har hittil ikke hatt noen høy stjerne i Finansdepartementet. Istedenfor å gi forbrukerne lavere skatter og avgifter, har regjeringen sørget for å vri enda noen flere skatte- og avgiftskroner av oss neste år.

Forliket mellom Ap-regjeringen og sentrumspartiene innebærer en av de største økninger i skatte- og avgiftstrykket her til lands på mangfoldige år.

Professor Steigum ved Handelshøyskolen BI ønsker overfor Dagbladet ikke å konkretisere hvilke råd han skal gi til finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen når de møtes til samråd. Det vil være useriøst, sier Steigum. Men overfor Dagbladet gjør han ingen hemmelighet av at han har vært på kollisjonskurs med Finansdepartementets syn på bruken av oljepengene.

Hindre prisvekst

Steigum mener regjeringen ikke burde økt skattene, slik budsjettkompromisset endte med. Ved moderate skattelettelser ville folk flest fått glede av de økte oljeinntektene. I tillegg ville lavere skatt øke tilbudet av arbeidskraft - flere ville finne det mer lønnsomt å jobbe.

Steigums analyse er at finanspolitikken ikke skal brukes til å regulere den samlede etterspørselen på kort sikt, slik finanspolitikken brukes i dag. I stedet bør pengepolitikken brukes til å hindre at prisveksten blir for høy.

Bruk avkastningen

Forskningsdirektør Ådne Cappelen i Statistisk sentralbyrå har tidligere tatt til orde for at bruken av oljepengene skal knyttes til avkastningen av statens oljefond.

Dersom man tar Cappelens analyse til følge, betyr det at staten neste år kan bruke ytterligere 8 milliarder kroner i tillegg til de 12 milliardene regjeringen har lagt opp til.

Slik kan oljepengene komme til nyttig anvendelse, samtidig som det representerer en veldig forsiktig bruk av oljepenger over statsbudsjettet.