- Gi oss minipol

SV-nestleder Inge Ryan har løsningen på hvordan lokalsamfunnene kan overleve.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bygg opp lokale servicesentre med lokalbutikk, posttjenester, kommunale og statlige servicetilbud, og rosinen i pølsa: et lite «minipol» der bygdefolk kan handle inn vin og brennevin før helga.

SV-politikeren har arbeidet med å utvikle ideen om lokale servicesentre i en årrekke. Han har fått gehør for arbeidet i Kommunaldepartementet, og i de første dagene etter påske skal han drøfte minipolideen med sentrale Ap-politikere på Stortinget. Mye taler for at han får gjennomslag for ideen. I Ap har man snakket om slike lokale polløsninger i lang tid.

Mislykket politikk

Inge Ryan bor i den lille bygda Trones i Namsskogan kommune i Nord-Trøndelag. Et av landets mange småsteder med lang vei til nærmeste regionsenter.

Han reagerer sterkt på kommunal- og regionalminister Sylvia Brustads stortingsmelding om distrikts- og regionalpolitikken, som ble lagt fram sist fredag.

- Det er en overraskende distriktsfiendtlig melding. Brustad, som sjøl er fra Engerdal og burde vite bedre, setter nå sin signatur under en melding som i realiteten varsler nedbyggingen av Bygde-Norge. Heretter er det bare regionsentrene som gjelder, sier Ryan til Dagbladet.

For konkret?

Ryan var også invitert til å skrive om lokale servicesentre, med pol og butikk og det hele, men forslagene hans ble sannsynligvis, slik Ryan ser det, for konkrete.

- Regjeringen bidrar nå til å flytte utkanten nærmere Oslo. Når Brustads politikk er gjennomført, er det bare einstøinger som blir boende i distriktene. Ingen er villig til å bo i Bygde-Norge når de ikke får arbeid, ikke får post, ikke får kjøpe matvarer, ikke får et minstemål av kommunale og statlige servicetilbud - eller polvarer, for den saks skyld, sier Ryan.

Han peker på at regjeringens ensidige satsing på regionale sentre bidrar til å bygge ned landbruksnæringen i Distrikts-Norge.

BLI PÅ BYGDA! Ingen er villig til å bo i bygde-Norge når de ikke får arbeid, ikke får post, ikke får kjøpe matvarer, ikke får et minstemål av kommunale og statlige servicetilbud, eller - for den saks skyld - polvarer, sier SV-nestleder Inge Ryan.