- Gi oss tryggheten tilbake

Fire unge gutter ble frarøvet framtida si av drapsmenn. I går gikk familiene deres fulgt av flere hundre mennesker gjennom Oslos gater, med krav om å få tryggheten tilbake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Egil Tostrup Bråten ble drept 18. november i fjor. Faren måtte manne seg kraftig opp før han framførte sitt eget dikt under markeringen mot vold på Youngstorget.

- Egil var en robust gutt, og tøffere enn faren sin. Det betyr mye for selvfølelsen at jeg har bidratt med noe selv her i dag. Egil ville ha vært stolt av meg hvis han hadde sett meg i dag, sier faren Steinar Bråten.

Sønnen ble drept utenfor sin egen bolig i Oslo sentrum. Drapet er fortsatt uoppklart. Etter appellen fortalte han at tida etter drapet har vært tung.

- Jeg har fighta for å komme meg på jobb, og det har vært mange tøffe netter, sa Bråten.

I går hilste han på og ga klemmer til de andre pårørende som deltok i fakkeltoget.

Steinar Bråten har lenge skrevet dikt, ett av dem leste han opp i går.

Sammen i sorgen

For ett år siden ble lillebroren til Marte Inderberg Bastiansen knivstukket til døde.

- Tiltakene som er satt i gang går for tregt. Hva er det som må til? Må politikerne selv miste familiemedlemmer før noe skjer? spør hun innstendig.

I går sto Marte sammen med SVs justispolitiske talskvinne Inga Marte Thorkildsen. Tett sammen under en paraply. I løpet av det siste året er Marte og Marte blitt kjent med hverandre.

Thorkildsen holdt tale under brorens minnestund, og i går tok hun ordet på Youngstorget foran flere hundre frammøtte.

- Det er umulig å forstå hvordan det oppleves å miste noen som er offer for blind vold. Men møtet med Marte brakt meg tettere inn på virkeligheten, forteller justispolitikeren.

- Men uansett om vi har opplevd dette selv eller ikke, har vi ansvar for å forhindre at slikt skjer igjen, sier Thorkildsen.

En politisirene hylte like ved Youngstorget under den første appellen. Blind vold rammer hver dag. Pårørende og venner av drapsofrene Bjarte Berthelsen, Egil Tostrup Bråten, Kristoffer Inderberg Bastiansen og Svein André Karlsen trosset regn og kulde for å markere sin avsky mot vold.

- Gi offeret et ansikt

Hundrevis av fakler lyste opp Oslo-gatene da toget passerte flere av åstedene for de brutale drapene.

Kristoffer Inderberg Bastiansen døde for et år siden. Rettssaken mot 20-åringen som er tiltalt for drapet, starter 5. februar. Marte Inderberg Bastiansen gruer seg til å følge forhandlingene i Oslo tingrett. Tapet av broren har vært tungt.

Farens dikt

Steinar Bråten framførte i går dette diktet som han har skrevet etter at sønnen Egil ble drept i Oslo 18. november i fjor.

Med tente fakler,
vi minnes
liv som gikk tapt
i destruktiv vold.
Sorg og fortvilelse
urimelig mange rammer,
skaper økende frykt
som deler avsamfunnet lammer.
Denne trend kan vi snu.
Enhver
ta sitt ansvar,
jeg som du.
Får du en idé:
Bær den fram,
skriv den ned.
De som sitter
i posisjoner
trenger også hjelp -
få nye visjoner.
Sammen
vi danner et skjold
i kampen mot vold!

- En drapsmann burde få vite hvem han har tatt livet av, og det bør være en del av straffen. Derfor burde det komme fram i retten hva slags person Kristoffer var: En sprudlende og livsglad bror, som var hjelpsom og omtenksom, sier Marte Inderberg Bastiansen stille.

Marte studerer nå jus på femte året, og kan tenke seg å jobbe med strafferett.

- Jeg har vurdert å bli bistandsadvokat, og mener de bør få en mer aktiv rolle i retten. Det er viktig å styrke ofrene og de pårørendes stilling, understreker hun.

Hjem til familien

Odd Einar Dørum kom hjem til Martes familie etter drapet på Kristoffer i fjor. Nå skal 25-åringen dele sine erfaringer med justisministeren.

For nøyaktig ett år siden sto Dørum på Youngstorget og lovte økt innsats for å bekjempe den blinde volden i Oslos gater. Selv om politiet siden den gang har gjort flere beslag av våpen enn tidligere og antallet anmeldelser har økt, har ofrene likevel blitt flere. Derfor måtte Dørum i går møte de sørgende på Youngstorget igjen.

- Jeg er redd det ikke er siste gang, sier justisministeren til Dagbladet. Likevel regner han ikke gårsdagens fakkeltog som et nederlag, men som et bevis på at samfunnet slutter opp om kampen mot volden.

- Derfor håper jeg det blir flere markeringer. Og for meg er det viktig å stille opp, sier Dørum.

Holdt appeller

Fakkeltoget mot vold i Oslo i går samlet flere hundre mennesker. Pårørende etter Bjarte Berthelsen, Egil Tostrup Bråten, Kristoffer Inderberg Bastiansen og Svein André Karlsen holdt appeller på Youngstorget.

Arrangør var Kristoffer Inderberg Bastiansens Minnefond.

MODIG: Steinar Bråten framførte et av sine egne dikt som han skrev etter at sønnen Egil Tostrup Bråten ble drept.
KJEMPER MOT VOLD: Inga Marte Thorkildsen har hjulpet Marte Inderberg Bastiansen i arbeidet med å bekjempe blind vold.