Gi regjeringen din karakter

I dag gjør statsminister Kjell Magne Bondevik opp status for en politisk vår som endte med en kraftig ydmykelse av regjeringen. Men Bondevik svelger unna og går videre til tross for økende misnøye i eget parti med regjeringens høyredreide politikk. Dagbladets samfunnsavdeling har vurdert statsrådenes innsats og gir best karakter til kommunal og regionalminister Erna Solberg: Rein sekser til Norges innenriksminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når du stemmer får du opp en søyle som viser snittet av alle lesernes terningkast. Nummeret bak viser antall stemmer.

Merker høyrekjøret

Kjell Magne Bondevik - statsminister (KrF)

Gjentar stadig besvergelsen at han trives bedre og bedre som regjeringssjef for samarbeidsregjeringen, og at helsa er god. Men plages mer av dårlige KrF-målinger og regjeringens Høyre-image enn han vil innrømme. Er likevel med sin rutine og autoritet regjeringens ubestridte sjef, og den eneste som kan holde den sammen.

Sjefen i UD - eller?

Jan Petersen (56) - utenriksminister (H)

Ualminnelig forutsigbar selv til norsk utenriksminister å være: Dit USA går, dit går også vi. Mente selv han var sterk og klar i håndteringen av Mona Juul-saken, men rotet det til med (Unge) Høyre-retorikk om Ap-nettverk i Midtøsten.

Rik og tilbaketrukket

Per-Kristian Foss (51) - finansminister (H)

I opposisjon var han stadig i mediene med løsninger på alle økonomiske problemer. Som finansminister har han satt på autopiloten og blitt oppsiktsvekkende taus. Men så lenge han får gjennom budsjettene i Stortinget, kan han forholde seg rolig.

Usynlig

Valgerd S. Haugland (45) - kirke og kulturminister (KrF)

Valgte å bli kirke- og kulturminister fordi arbeidet i et lite departement skulle gi henne tid til å lede partiet. Men har vært bortimot usynlig i begge roller.

Anti-Harry

Lars Sponheim (45) - landbruksminister (V)

Framstiller seg og Venstre som limet i regjeringen, men Bondevik må rett som det er fram med lappesakene når Sponheim har kommet med et av sine utspill.

I bakgrunnen

Einar Steensnæs (60) - olje- og energiminister (KrF)

Enda en KrF-er som har kommet i bakgrunnen. Virker som han er mer i Arabia enn i Haugesund. Fikk en rett Høyre og tapte i Snøhvit-saken.

Farlig dyktig

Erna Solberg (41) - kommunal- og regionalminister (H)

Regjeringens innenriksminister og modigste statsråd: ærlig og handlekraftig. Har gjort Kommunal- og regionaldepartementet til et av regjeringens tyngste departementer, og har åpenbart bestemt seg for å bruke muligheten til å sette Høyre-politikk ut i livet.

Jovial

Ansgar Gabrielsen (47) - nærings- og handelsminister (H)

Hyggelig og pratsom pinsevenn og eksbedriftsleder med store ambisjoner som har smuldret bort underveis, først i regjeringen og så i Stortinget. Skal ha ros for å ha presset kjønnskvotering inn på norsk næringslivs dagsorden.

Visnet

Ingjerd Schou (47) - sosialminister (H)

Romantikken blomstrer i hennes departement, men politikken visner. Har ennå ikke klart å utrede hva fattigdom er, og later til å ha mistet initiativet.

Vil ha rett

Dagfinn Høybråten (44) - helseminister (KrF)

Må stadig minnes om at opptrappingsplanen for psykiatrien ligger langt etter skjema. Har lagt seg til en litt humørløs og retthaversk stil.

Snakker om skole

Kristin Clemet (45) - utdannings- og forskningsminister (H)

Snakker og snakker og snakker om kvalitet i skolen mens kommunene kutter og kutter og kutter i skolebudsjettene. Har ikke maktet å gjøre Høyres skoleløfter troverdige.

Best på bortebane

Hilde Frafjord Johnson (38) - utviklingsminister (KrF)

Mer preget av verden enn av Norge, og sanker nok flere stemmer i FNs hovedforsamling enn på et valgmøte her i landet. Er kompetent og kan sakene.

Aktivist i dress

Børge Brende (36) - miljøvernminister (H)

Jobber godt som miljøpolitiker med etter hvert sterkere støtte i SV enn i næringslivet. Kombinerer radikal miljøaktivisme med den høyeste dress- og slipsfaktor norsk politikk har sett siden Knut Vollebæks tid som utenriksminister.

Har vært bedre

Odd Einar Dørum (58) - justisminister (V)

Blir stadig strengere og tøffere i tonen. Må vokte seg så han ikke ender som hevneren fra Venstres Hus. Har sikret seg Eva Joly i kampen mot organisert kriminalitet.

Ikke i rute

Torild Skogsholm (42) - samferdselsminister (V)

Vil styrke kollektivtrafikken, men ligger foreløpig langt etter skjema. I rundene med Stortinget er det så vidt hun holder seg oppreist.

På bånn

Svein Ludvigsen (55) - fiskeriminister (H)

Fjernet tipstelefonen mot fiskejuks, men ikke raskt nok til å redde sin egen statssekretær.

Høyt og lavt

Kristin Krohn Devold (40) - forsvarsminister (H)

Skaper tvil om hvem som styrer norsk forsvarspolitikk, hun eller generalene. Synlig, på godt og vondt.

Utreder i særklasse

Victor D. Norman (46) - arbeids- og administrasjons-minister (H) Offentlig sektors sterkeste kritiker er blitt den snilleste sjefen de har hatt. Utreder, dividerer og subtraherer.

Ble fraløpt

Laila Dåvøy (53) - barne- og familieminister (KrF)

Var tenkt som høstens budsjettvinner med stor barnehagesatsing, men ble overrumplet av SV og Frp. Har ikke maktet å holde KrF-initiativet i familiepolitikken.