«Gi Rumsfeld sparken»

Rasende demonstranter avbrøt Irak-høringen i Senatet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Bare minutter etter at USAs forsvarsminister hadde satt seg ned for å forklare seg om overgrepene begått av amerikanske soldater i Irak, ropte demonstrantene slagord med krav om at Rumsfeld må gå av.

«Gi Rumsfeld sparken» var slagordet fra demonstrantene til forsvarskomiteen i Senatet.

Grillet

Rumsfeld har i ettermiddag forklart seg for komiteen om bildene og rapportene som avslører omfattende overgrep mot irakere i fengsler i Irak.

Beklaget

Da Rumsfeld selv tok ordet i høringen ba han om unnskylding og påtok seg ansvaret for fangemishandlingen i Irak.

Han innrømmet også at han selv ikke innså på forhånd hvor alvorlig skandalen er.

- Jeg forsto ikke hvor viktig det var å bringe mishandlingen av de irakiske fangene opp på høyeste nivå, inkludert president George W. Bush og medlemmer av Kongressen, sa Rumsfeld.

Bush kritiserte Rumsfeld offentlig tidligere denne uka for at han ikke var fullt informert om skandalen som var under oppseiling.

Erstatning

Donald Rumsfeld lover ofrene for mishandlingen erstatning.

Rumsfeld avslørte også at skandalen er enda større enn hva som er framkommet. Han orienterte komiteen om at det vil bli frigitt ytterligere informasjon, blant annet flere bilder som viser sadistisk og ondskapsfull oppførsel mot irakiske fanger.

En egen kommisjon skal granske skandalen i sin helhet.

Krever Rumsfelds avgang

I dag valgte store amerikanske aviser å flagge på lederplass deres syn på skandalen. Og de er ikke nådige i sin dom. Forsvarsministeren bør ta sin hatt og gå av.

The Boston Globe skriver at Rumsfeld uttalelse om at USA ikke er bundet av Geneve-konvensjonene har skapt et klima av lovløshet blant fangevokterne i fengslene.

Også New York Times krevde Rumsfelds avgang.

SVERGER:</B> Donald Rumsfeld lovet å forteller sannheten da han møtte i Senatet i ettermiddag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer