Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Gi sønnen min juling

STOCKHOLM (Dagbladet): Moren til den norske nynazisten ringte til politietterforskerne i Stockholm, der hennes sønn sitter arrestert. Meldingen var klar: - Gi ham en omgang juling før dere sender ham hjem!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen som besvarte telefonen, var politikommissær Gösta Andersson hos länskriminalpolisen i Stockholm. Han leder etterforskningen mot de 314 nynazistene som ble pågrepet i Brottby lørdag kveld.

- Jeg sa til henne at det får hun ta seg av selv, sier Andersson til Dagbladet.

De seks norske nynazistene sitter fortsatt arrestert. I går ble de avhørt igjen. Det ble tatt fingeravtrykk av dem, og de ble fotografert for svensk politis arkiver.

Til onsdag?

Ennå er det usikkert hvor lenge de seks nordmennene, fem menn og en kvinne, vil bli holdt fengslet. De kan slippe ut allerede i dag. Før onsdag klokka 12 må de løslates eller framstilles for varetektsfengsling.

- Vi er ennå ikke ferdige med å gjennomgå det omfattende materialet, og vi vil være svært nøye med bevisgjennomgangen, sa pressetalsmann Claes Cassel i går kveld.

I dag klokka ni setter statsadvokat Ronnie Jacobsen og etterforskerne seg ned med dokumentene igjen. Politiet har også videoopptak fra opptøyene som brøt ut da de forsøkte å pågripe et 20-talls nynazister for hets mot minoriteter.

Nordmennene er mistenkte for medvirkning til voldelige opptøyer, men skal ifølge politiet ikke ha hatt noen sentral rolle i det hele.

Fordømt

Nynazistene ble i går fordømt av lederskribentene i svensk presse. Og politiet fikk klapp på skulderen for å ha slått til mot den nazistiske musikkbegivenheten.

Aksjonen sto i sterk kontrast til politiets tafatte opptreden da nynazistene for kort tid siden marsjerte i Stockholms-gatene og gjorde Hitler-hilsen for å markere Krystallnatten.

Svenskene frykter at Sverige har blitt et fristed og en yngleplass for nynazister i Nord-Europa.

Den svenske frilansjournalisten Peter Karlsson er en av ekspertene på nazistmiljøet.

- Norge har nesten ikke nynazisme sammenliknet med Sverige, sier Karlsson til Dagbladet.

Han forteller at mellom 5000 og 10 000 svensker kan karakteriseres som nynazister. På arrangementer møter ofte rundt 300 av de mest synlige i miljøet.

- 80 prosent av all hvitmaktmusikk i verden lages hos oss. Vi har hatt 75 nynazistiske plateutgivelser siden 1993. I Norge har dere bare hatt to, sier han.

<B>PÅ CELLA:</B> Bak denne celledøra hos Citypolisen Södermalm sitter en av de norske nynazistene arrestert. - De har holdt seg rolig her, sier politiassistent Johan Robertsson til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!