– Gi strafferabatt for æresdrap

- Det norske samfunnet har forrådt menn fra andre kulturer som har kommet til Norge, mener advokat Tor Erling Staff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I den offentlige debatten etterlyser de fleste strengere straffer for såkalte æresdrap. Tor Erling Staff er derimot krystallklar på at ære må være en formildende omstendighet når straffen utmåles.

Staff mener det norske samfunnet har forrådt menn fra andre kulturer som har kommet til Norge.

I ei bok som kommer i dag på Schibsted Forlagene, slår Staff fast at de som utfører æresdrap i Norge derfor bør få en strafferabatt.

Dersom to personer blir dømt for drap som etter loven skal straffes på samme måte, mener Tor Erling Staff at vedkommende som kan vise til at han drepte kona på grunn av ære, skal få lavere straff.

– Hvis den dømte etter loven skulle hatt 17 års fengsel, bør mannen som drepte kona på grunn av familiens ære få to års strafferabatt, sier Staff.

– Må forstå hvorfor

– Mange som har kommet til Norge har andre tradisjoner, holdninger, moral og opplevelser av sine plikter og rettigheter. Dette velger norske domstoler ikke å ta hensyn til, sier Tor Erling Staff.

På åttitallet hadde Staff en drapssak i Drammen hvor Eidsivating lagmannsrett i straffeutmålingen tok hensyn til at drapsmannen var fra en annen kulturtradisjon.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer