– Gi strafferabatt for æresdrap

- Det norske samfunnet har forrådt menn fra andre kulturer som har kommet til Norge, mener advokat Tor Erling Staff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I den offentlige debatten etterlyser de fleste strengere straffer for såkalte æresdrap. Tor Erling Staff er derimot krystallklar på at ære må være en formildende omstendighet når straffen utmåles.

Staff mener det norske samfunnet har forrådt menn fra andre kulturer som har kommet til Norge.

I ei bok som kommer i dag på Schibsted Forlagene, slår Staff fast at de som utfører æresdrap i Norge derfor bør få en strafferabatt.

Dersom to personer blir dømt for drap som etter loven skal straffes på samme måte, mener Tor Erling Staff at vedkommende som kan vise til at han drepte kona på grunn av ære, skal få lavere straff.

– Hvis den dømte etter loven skulle hatt 17 års fengsel, bør mannen som drepte kona på grunn av familiens ære få to års strafferabatt, sier Staff.

– Må forstå hvorfor

– Mange som har kommet til Norge har andre tradisjoner, holdninger, moral og opplevelser av sine plikter og rettigheter. Dette velger norske domstoler ikke å ta hensyn til, sier Tor Erling Staff.

På åttitallet hadde Staff en drapssak i Drammen hvor Eidsivating lagmannsrett i straffeutmålingen tok hensyn til at drapsmannen var fra en annen kulturtradisjon.

<b>UTE MED NY BOK:</b> Høyesterettsadvokat Tor Erling Staff. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet
UTE MED NY BOK: Høyesterettsadvokat Tor Erling Staff. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet Vis mer

– Det er siste gang jeg har sett at en norsk domstol har tatt det med i betraktning når straffen er blitt utmålt, sier Staff.

– Mener du virkelig at en mann av utenlandsk opprinnelse som dreper kona, skal dømmes til en kortere straff enn en etnisk nordmann som dreper kona?

– Det er viktig å forstå hvorfor et drap begås. Vi kan ikke unnlate å vektlegge hvorfor. Det kan være temmelig åpenbart at forbrytelsen skjedde fordi tenkningen og plikter er annerledes for mennesker fra andre kulturer. Derfor må det tas hensyn til tradisjon og kulturbakgrunn, sier Staff.

Forrådt av samfunnet

I boka «Om lov, liv og død» – ført i pennen av forfatter Håvard Rem – får Staff følgende spørsmål:

«Betyr dette at du i ytterste konsekvens vil kunne betrakte et konedrap som uttrykk for fravær av integrering og nærvær av integritet?»

Staffs svar er klart:

«Det vil jeg kunne. Og krisesenteret fanger det hele opp. Som en borg skal det gi ly og sikkerhet, men er i seg selv også en del av årsakene til at dette er nødvendig. Utenfor borgen står det alltid menn som føler seg forrådt.»

– De er forrådt av det norske samfunn, fastslår Staff overfor Dagbladet.

– De kommer fra steder hvor likestilling er et ukjent begrep. Hvor tanken på likestilling er en krenkelse. Plutselig lander de her, midt i likestillingsparadiset. Det er klart det er en påkjenning. Det er en påkjenning så det suser. Og her vil jo samfunnet at de skal integreres. At de vender seg til norsk tenking. Og avvender seg fra sin egen tenking, understreker Staff i boka.

– Overser æresdrap

Staff mener det er en klar tendens at norske domstoler forsøker å se bort fra begrepet æresdrap.

– Min følelse er at strafferettspleien forsøker å definere bort begrepet æresdrap. Det er vanskelig for domstolene å ta stilling til det.

– Betyr det at norske domstoler etter din oppfatning ikke tar hensyn til æresdrap?

– Når det ikke blir tatt hensyn til drapsmannens tradisjon, kultur, moral, opplevelse av plikter og rettigheter, blir det galt. Retten må vite hvorfor. På meg virker det som om samfunnet og domstolene er helt uinteressert i å finne årsaken til forbrytelsen, sier Staff.

Selvgode nordmenn

Høyesterettsadvokaten mener det norske samfunnet preges av selvgodhet og at vi ikke har forståelser for andre kulturer og måter å tenke på.

– Alt vi nordmenn står for er så forbannet godt. Vi er uinteresserte i andre kulturers tenkninger. Nordmenn er moralsk fordømmende, og vi preges av at hele samfunnet skal ta avstand fra handlinger og ikke forsøke å forstå hvorfor et æresdrap skjer. Jeg synes faktisk vi er veldig selvgode, sier Staff.

– Er ikke et æresdrap en overlagt handling som bør straffes strengere enn andre drap som ikke er planlagt?

– Jeg oppfatter ikke æresdrap som en overlagt forbrytelse.

– Du er ikke redd for at det skal bli flere drap dersom rettsvesenet gir strafferabatt for æresdrap?

– Nei! Dette dreier seg om rettferdighet. Derfor må vi vite hvorfor drapet skjedde og har det sin årsak i ære, må det få betydning for straffeutmålingen.

– Ødeleggende

I den nye boka går Staff også til frontalangrep på de norske krisesentrene. I boka sier Staff:

«Jeg tror det vi kaller mottak og sentre, for eksempel krisesentrene, er sentre som er ganske menneskelig ødeleggende fordi de fanger opp kun den ene parten i et tosidig forhold. Og de er konstruert slik at det oppstår et slags forventningspress. Det er dit de kan rømme uansett, og det innebærer alltid en fristelse.»

– Mener du at krisesentrene og kvinnefrigjøring har skyld i æresdrap?

– Jeg har sett en del av ofrene for kvinnekampen. En vesentlig årsak til kriminalitet i dagens Norge, er at far er blitt dyttet bort fra barna, sier Tor Erling Staff.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer