- Gi ungdommen en koran før ekstremistene tar dem

Hadia Tajik mener flere av Syria-farerne er religiøse noviser.

JIHADISME-DEBATT:  Hadia Tajik fra Arbeiderpartiet var en av debattantene på et frokostmøte om «Trusselen fra Jihadismen» i regi av Civita i morges. Arkivfoto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
JIHADISME-DEBATT: Hadia Tajik fra Arbeiderpartiet var en av debattantene på et frokostmøte om «Trusselen fra Jihadismen» i regi av Civita i morges. Arkivfoto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

På et frokostmøte i regi av Civita i morges diskuterte Hadia Tajik, FFI-forsker Thomas Hegghammer, statsviter Anders Romarheim og statssekretær for Høyre, Bård Glad Pedersen, «trusselen fra jihadismen», både i Norge og i utlandet.

Norske borgere er nå i Syria og Irak og kjemper sammen med den ekstreme gruppa IS, Den islamske staten. Men hvordan kom de dit?

- Religiøse noviser Hadia Tajik understreket behovet for «forebygging, forebygging, forebygging», og viser til at «norske muslimer er våre viktigste alliansepartnere» i kampen mot voldelig islamisme og enda flere radikaliserte ungdommer. Hun mener at mer kunnskap om islam kan føre til at færre muslimer blir radikalisert.

- Vi vet at mange av de som er blitt radikalisert er religiøse noviser. De har jo knapt lest koranen og de har googlet seg til en del av de mest elementære muslimske prinsipper. En en stor andel av de som er blitt radikalisert har ikke en trygg muslimsk identitet, og de har ikke en religiøs bagasje fra sine foreldre. Dermed blir de ekstra sårbare, enten det er fra karismatiske opionionsledere innenfor islam eller andre drivkrefter som og bidrar til radikalisering, sier Tajik til et fullsatt kafelokale.

Fortsetter:

- Dette er en sånn setning som utløser hatbrev, men dette er en ting som jeg sier likevel: Siden vi vet at mange av ungdommene som er radikalisert er religiøse noviser, da er jeg tilbøyelig til å se at «gi ungdommene en koran før ekstremistene tar dem».

Kjøpte bøker på Amazon Flere av de såkalte europeiske fremmedkrigerne kjøpte bøker som «Islam for dummies» og «The Koran for dummies»før de dro til Syria i fjor vår. De to unge britene Yusuf Sarwar og Mohammed Ahmed ble i juli i år siktet for terrorhandlinger begått i Syria. Mennene ble pågrepet da de landet på Heathrow da de kom hjem i januar i år. Politiet fant da rester av eksplosiver på klærne derees. På en minnebrikke i et digitalkamera fant de i tillegg tusenvis med bilder fra krigsområdene, og politiet har publisert to av disse der Sarwar og Ahmed poserer med våpen. 

Netthandlet Politiet ransaket også hjemmene deres, og fant da propaganda fra IS (tidligere ISIL) og martyr-litteratur. I tillegg oppdaget de en detalj som i sommer fant veien til britiske medier: At de to hadde kjøpt bøkene «Islam For Dummies», «the Koran For Dummies» og «Arabic For Dummies» på Amazon.

New Statesman skriver at det ikke er mulig å finne et bedre bevis på at «den moderne jihadist-bevegelsen» har lite med islam å gjøre. New Statesman henviser til en rapport fra den britiske etterretningstjenesten MI5 fra 2008, som blant annet fortalte at mange unge briter som knyttet seg til islamistiske terrororganisasjoner ikke praktiserte troen sin regelmessig, at de manglet koran-kunnskap og kunne regnes som religiøse noviser.


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer