Gidder ikke rulle selv

Salget av rulletobakk går ned etter at avgiften gikk opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Salget av rulletobakk går ned og stadig flere av dagligrøykerne foretrekker ferdigsigaretter, viser nye tall fra Sosial- og helsedirektoratet.

Tre år etter at myndighetene økte avgiften på rulletobakk for å utjevne prisforskjellen til ferdigsigaretter, viser tallene at færre velger å rulle sigarettene sine selv, skriver Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). Nå tror forskerne at rullingsrøykerne vil forsvinne helt.

- Andelen rulletobakkbrukere i befolkningen har vært jevnt nedadgående lenge. Den ble mer enn halvert fra 1990 til 2005, og de tradisjonelle rullerøykere vil etter hvert forsvinne fra befolkningen. Det er heller ingen nyrekruttering blant unge å snakke om til dette tobakksproduktet, sier forsker Gunnar Sæbø ved Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS).

De siste undersøkelsene viser at det hovedsakelig er menn mellom 45 og 74 år som fremdeles foretrekker å rulle sigarettene selv. I dag velger 62 prosent av dagligrøykerne ferdigsigaretter, mot 31 prosent som helst tar seg en «rullings». For bare seks år siden foretrakk over halvparten av mannlige røykere å rulle selv.

Salget av rulletobakk har gått nedover i mange år. I 1975 ble det solgt 4.500 tonn rulletobakk. I 2006 ble det solgt 1.000 tonn.

(NTB)

RULLINGS: Færre røyker rullings etter at avgiftene gikk opp for tre år siden. Foto: SCANPIX/GUNNAR LIER
RULLINGS: Færre røyker rullings etter at avgiftene gikk opp for tre år siden. Foto: SCANPIX/GUNNAR LIER Vis mer