Gidder ikke stemme

Bare annenhver stemmeberettigede innvandrer benyttet seg av retten sin ved årets valg. Ikke-vestlige innvandrere deltok minst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Bare 52 prosent av de norske statsborgerne med innvandrerbakgrunn benyttet stemmeretten ved årets stortingsvalg, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Dette er 23 prosentpoeng lavere enn i befolkningen for øvrig (75 prosent) og 11 prosentpoeng lavere enn innvandrerdeltakelsen ved stortingsvalget i 1997 (63 prosent).

Den lave valgdeltakelsen skyldes ifølge SSB i stor grad at det er lav valgdeltakelse blant de unge, og at innvandrerbefolkningens alderssammensetning er endret, med flere unge.

Store forskjeller

Det er store forskjeller på valgdeltakelsen mellom innvanderere fra forskjellige verdensdeler.

Valgdeltakelsen blant dem med vestlig bakgrunn var på 75 prosent, mens den for dem med ikke-vestlig bakgrunn var på 45 prosent.

Ved valget i 1997 var valgdeltakelsen på henholdsvis 76 og 58 prosent. En av årsakene til at færre med ikke-vestlig ba kgrunn deltok er at det har blitt flere unge stemmeberettigede blant disse, ifølge SSB.

  • Den høyeste valgdeltakelsen hadde de med dansk bakgrunn (81 prosent).
  • Innvandrere med bakgrunn fra Kina hadde den laveste valgdeltakelsen, (29 prosent).
  • Blant pakistanere og vietnamesere, som er de to største innvandringsgruppene, var valgdeltakelsen på 43 prosent.
  • Blant de ikke-vestlige gruppene er det personer med indisk bakgrunn som har den høyeste valgdeltakelsen, i denne gruppen brukte 55 prosent stemmeretten.

Les mer hos SSB

Kilde: SSB

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer