Giffords har åpnet øynene og har rørt på både ben og armer

I tillegg har hun beveget både føttene og armene. Store framskritt, melder legene.

HAR ÅPNET ØYNENE: Kongressmedlem Gabrielle Giffords gjør store framskritt etter å ha blitt skutt i hodet. Arkivfoto:  AP Photo/Office of Rep. Gabrielle Giffords/Scanpix
HAR ÅPNET ØYNENE: Kongressmedlem Gabrielle Giffords gjør store framskritt etter å ha blitt skutt i hodet. Arkivfoto: AP Photo/Office of Rep. Gabrielle Giffords/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tilstanden til kongressmedlem Gabrielle Giffords er fremdeles kritisk etter at hun ble skutt i hodet under lørdagens attentat, men har gjort store framskritt, opplyser legene til nyhetsbyrået AP.

Hånd i hånd med hennes nærmeste venner fra Kongressen åpnet Giffords venstreøyet og forsøkte å fokusere for første gang siden skytingen.

- Dette er et stort sprang framover, og en milepæl for henne og vi håper hun vil møte på mange flere, sier nevrokirurg Michael Lemole.

Legene har også hjulpet Giffords med å sitte på sykehussenga og dingle med føttene, og hun skal også ha klart å åpne høyreøyet til tross for at det er bandasjert.

Senatoren Kirsten Gillibrand var blant politikerne som var tilstede da hun åpnet venstreøyet.

- Det var rått mot. Det var rå styrke. Det var så vakkert og rørende, sier Gillibrand til AP.

Den neste milepælen for Giffords blir nå å fjerne respiratoren, forteller Peter Rhee, som leder traumeavdelingen ved sykehuset.

- Kanskje vi kan la henne sitte i en stol fredag, sier Rhee, som har behandlet soldater i både Irak og Afghanistan.