Gift-alarm på Svalbard

Høye PCB-nivåer i Barentsburg og Pyramiden. Store mengder avfall ligger åpent over større områder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Lokalavisa Svalbardposten bringer i dag nyheten om de høye nivåene av miljøgiften PCB som er funnet, spesielt i Barentsburg og Pyramiden. Risikoen er spesielt stor for at giften skal spre seg i de russiske bosettingene.

Forbudt i Norge

Dette går fram av en fersk rapport som Norges geologiske undersøkelser (NGU) har utarbeidet på oppdrag fra Statens forurensningstilsyn (SFT)og Sysselmannen på Svalbard.

I fjor sommer tok NGU over 120 prøver av olje, maling, jord, betong og kondensatorer i bosettinger på Svalbard. Bakgrunnen var at det høsten 2005 ble påvist en økning i PCB-nivået i sedimentene utenfor Pyramiden sammenlignet med målinger utført åtte år tidligere, skriver Svalbardposten.

Det var også en svak økning av giftstoffet i sjøbunnen utenfor Barentsburg.

Giftstoffet vaskes ut fra land og avleires i sjøbunnen, som derfor fungerer som indikator for tilstanden på land.

PCB er en av de farligste miljøgiftene vi kjenner og ble forbudt i Norge i 1980. PCB er et giftstoff som lagres i fettvev og som brytes svært langsomt ned.

PCB-holdige olje ble blant annet brukt i kondensatorer og transformatorer. Etter en tid oppstår lekkasje i kassert materiell, og utgjør en viktig forurensningskilde.

GIFTIG: Store mengder avfall ligger åpent over større områder i blant annet Barentsburg og Pyramiden på Svalbard. Foto: FRA NGU-RAPPORTEN
GIFTIG: Store mengder avfall ligger åpent over større områder i blant annet Barentsburg og Pyramiden på Svalbard. Foto: FRA NGU-RAPPORTEN Vis mer

- Viktigste kilde til PCB-forurensning

I september i fjor hentet Sysselmannen og Statens forurensningstilsyn (SFT) inn to større elektriske enheter fra Pyramiden hvor et tjærelignende PCB-holdig stoff hadde lekket ut.

Det er også påvist PCB i maling og jord i Longyearbyen, men betydelig lavere verdi enn i de russiske bosettingene.

«Overflatejorda i de russiske bosettingene Barentsburg og Pyramiden er svært forurenset med PCB. Basert på funn av PCB i bl.a. maling og elektriske komponenter er dette de viktigste kildene til lokal PCB-forurensning i disse områdene,» heter det i den ferske NGU-rapporten.

Gift-alarm på Svalbard
FARLIG: Sysselmannen og SFT har hentet ut to større elektriske enheter fra Pyramiden hvor et tjæreliknende PCB-innholdig stoff lekket ut.