Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gift-angrepet etterforskes for fullt - og øker sannsynligheten for nytt lovforslag

Russere kan bli nektet innreise til Storbritannia.

NERVEGIFT: Britisk politi har fastslått at den russiske eksspionen Sergej Skripal og datteren Julia ble forsøkt drept med en sjelden nervegift. De to ble funnet på denne benken i Salisbury søndag. Foto: AP / NTB scanpix
NERVEGIFT: Britisk politi har fastslått at den russiske eksspionen Sergej Skripal og datteren Julia ble forsøkt drept med en sjelden nervegift. De to ble funnet på denne benken i Salisbury søndag. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etterforskningen av drapsforsøket på den russiske eksspionen Sergej Skripal og hans datter pågår for fullt. Samtidig ser det ut til at det politiske utfallet av angrepet kan få konsekvenser for noen russere som ønsker å reise til Storbritannia.

Russiske tjenestemenn involvert i brudd på menneskerettigheter og korrupsjon kan bli nektet visum til Storbritannia, melder Sky News. Dette er på grunn av et lovforslag som diskuteres.

Det vurderes om en britisk versjon av «The Magnitsky Act» skal innføres.

The Magnitsky Act
Den russiske advokaten Sergej Magnitsky døde i et russisk fengsel i 2009 etter å ha klaget gjentatte ganger på at han ikke fikk tilgang til livsviktige medisiner. Han skal ha levd under umenneskelige forhold i fengselet.

Før sin død var han kjent som en russisk opposisjonell og korrupsjonsjeger. Magnitsky ble pågrepet etter å ha lagt seg ut med en rekke toppfolk i den russiske makteliten, som han hadde anklaget for å ha stjålet 1,3 milliarder skattekroner. Han er post mortem blitt dømt for skatteunndragelse.

Magnitskys død utløste strid mellom USA og Russland om mishandling av fengslede. «The Magnitsky Act» ble signer av daværende president Barack Obama i 2012. Dette er en lov som forbød innreise for omkring 60 personer som mistenkes for å ha vært involvert i dødsfallet. Den fryser også verdier disse måtte ha i USA.

Loven ble utvidet i 2016, og nå gjelder sanksjonene for 44 mistenkte for brudd på menneskerettighetene over hele verden, ifølge The Washington Post. ​​

I forhandlinger
Diskusjonen om lovforslaget - som støttes av Labour-partiet - startet før angrepet på Skripal og datteren. Men saken kan ha gjort at sannsynligheten for at forslaget går gjennom større.

Ifølge Konservative parlamentsmedlemmer diskuteres det om å introdusere denne nye lovgivningen i «The Sanctions Bill», som nå behandles i Parlamentet.

Etter Brexit vil ikke Storbritannia lenger implementere EUs sanksjonsregimer. Derfor må det utvikles egne regimer. I fjor høst presenterte regjeringen et utkast til «The Sanctions Bill». Denne nye lovgivningen vil gi Storbritannia de nødvendige verktøyene til å fortsette å gjennomføre sanksjoner og innføre tøffe nye tiltak mot andre stater, står det i en pressemelding på regjeringens nettside.

Richard Benyon, en britisk politiker fra Det konservative parti, forteller om forhandlinger i regjeringen.

- Vi er i forhandlinger i regjeringen, som jeg håper vil realiseres i rapportfasen (for «The Sanctions Bill», red.anm.), som skal være klar i april, sier han.

- Det har garantert skjerpet fokuset, sier han om Skripal-saken.

- Vi har gjort sakte, men rimelig framgang med regjeringen i forsøk på å nå en gjensidig akseptabel posisjon, sier en annen politiker fra partiet, Andrew Mitchell.

Ifølge Sky News har ikke det britiske Utenriksdepartementet kommentert saken.

Litvinenkos enke oppfordrer til sanksjoner
Russisk etterretning har tidligere tatt livet av avhoppere, men det er uklart hvorfor de eventuelt skulle ønske livet av Skripal.

Britiske myndigheter har enda ikke gått ut med hvem som står bak forgiftningen, men det spekuleres på om Moskva kan være ansvarlige. Det trekkes også paralleller til giftdrapet på eksspionen Aleksandr Litvinenko i 2006, hvor britiske myndigheter konkluderte med at Russlands president, Vladimir Putin, «trolig godkjente» drapet. ​

Dette har Kreml alltid benektet, samt de to agentene som er anklaget for å ha forgiftet eksspionen. Russiske myndigheter har også nektet å utlevere disse agentene til Storbritannia.

Litvinenkos enke, Marina Litvinenko, valgte å uttale seg om saken torsdag. ​Hun innrømmet at hun umiddelbart hadde sett likheten i drapsmetoden mellom dette angrepet og drapet på hennes ektemann.

Hun oppfordret britiske myndigheter til å sette i gang målrettede sanksjoner mot enkeltpersoner i Russland hvis de ønsket forandring og å påvirke de involverte i et «system» hun sier er korrupt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling