Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

KrFs nye generalsekretær Geir Morten Nilsen om dårlig partikultur:

- Gift for maskineriet

Det er fortsatt rom for røde i KrF, ifølge generalsekretær Geir Morten Nilsen. På et snaut år har partiet ansatt tolv nye - men ingen har åpent gitt uttrykk for at KrF bør gå til venstre.

ADVARTE: Som fersk generalsekretær advarte Geir Morten Nilsen om hva som etter hans mening ville være gift for KrF-maskineriet. Videoen er hentet fra Nilsens Facebook-side. Vis mer

«Jeg har nulltoleranse for at vi ikke bygger laget. Det er gift for maskineriet».

NY SJEF: Geir Morten Nilsen kom fra jobben som konsernsjef i Dagen til stillingen som generalsekretær i KrF i fjor. Foto: Bjørn Langsem /Dagbladet
NY SJEF: Geir Morten Nilsen kom fra jobben som konsernsjef i Dagen til stillingen som generalsekretær i KrF i fjor. Foto: Bjørn Langsem /Dagbladet Vis mer

KrFs nye generalsekretær Geir Morten Nilsen var tydelig da han talte under en partikonferanse på Norefjell i september i fjor.

Lojalitet, lagfølelse og fellesskap sto sentralt i talen som fant sted om lag ett år etter at daværende KrF-leder Knut Arild Hareide sendte partiet ut i en opprivende retningskamp.

Nilsen hadde selv bare en snau måned bak seg i jobben som generalsekretær. Han slo fast at KrF ikke vil reise seg uten samling.

- Derfor er det den ene tingen som blir viktig for meg, med nulltoleranse for å ikke bygge hverandre opp, sa han i talen.

Ingen røde

Avisa Vårt Land har gjennom flere artikler denne våren beskrevet utskiftingen av mannskapet blant KrFs ansatte på partikontoret og i stortingsgruppa det siste året.

«Ingen røde blant elleve nye i KrF», konstaterte avisa etter en opptelling i april.

Fra partiet selv får Dagbladet oppdaterte tall idet det politiske Norge står ved terskelen til sommerferien: Åtte har sluttet og tolv nye har begynt siden 1. oktober i fjor. Ingen av de tolv har så langt Dagbladet er gjort kjent med, uttalt åpent at de ønsker en kurs mot venstre for partiet.

- Hva er forklaringen på at utskiftingen har vært så stor etter at du begynte?

- Det er mange ulike grunner til at folk slutter i en jobb. Av de som har sluttet i KrF, har tre gått av med pensjon og to har fått tilbud om nye spennende jobber mens de var hos oss. Vi har over 40 ansatte, og jeg er veldig takknemlig for at så mange har valgt å være med videre, sier Geir Morten Nilsen til Dagbladet.

- At det har kommet inn noen ekstra ansatte er fantastisk. Det viser at vi vil satse. KrF har ikke tenkt å pakke sammen, framholder han.

I alt har KrF 13 ansatte på Stortinget og 29 på partikontoret og ute i fylkene.

- Må stå sammen

Dagbladet har over tid snakket med en rekke kilder i KrF. Noen er fremdeles aktive, andre har helt eller delvis brutt med partiet etter retningsvalget.

Noen var på blå side og ville inn i regjering med Høyre, Frp og Venstre, andre var på rød side og ville samarbeide med Ap og Sp i stedet.

Inntrykket av ståa i KrF og generalsekretærens rolle varierer gjerne med holdningene deres i utgangspunktet, men flere trekker fram talen som Nilsen holdt under konferansen for KrF-ansatte i september i fjor.

Han har selv postet et utdrag fra talen på Facebook-sidene sine. Der skriver han:

- For å lykkes i 2021 må vi forene oss om de verdiene KrF står for, og vi må stå sammen som et lag.

Rom for mangfold

Dagbladet spør den nye generalsekretæren om ord som «nulltoleranse» og «gift for maskineriet» ikke kan bidra til å gjøre rommet mindre for ansatte og tillitsvalgte i KrF som har et annet syn enn ledelsen.

OPPOVER: Geir Morten Nilsen har klokkertro på opptur for KrF og bedyrer at mangfoldet i partiet er stort, trass i at mange røde er ute. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
OPPOVER: Geir Morten Nilsen har klokkertro på opptur for KrF og bedyrer at mangfoldet i partiet er stort, trass i at mange røde er ute. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Hvis man ser på KrF-laget fra statsråd til lokallagsleder der ute, så er det et herlig mangfold av meninger, farger og uttrykk. Det er min agenda å ta vare på det mangfoldet. Det er viktig, sier Nilsen.

- Knut Arild Hareide var i spissen for den røde siden, men nå har han en av de mest fremtredende posisjoner man kan ha i et parti. At det da ikke skal være rom for mangfold, faller jo på sin egen urimelighet, fortsetter generalsekretæren.

- Hva mente du da, med «gift for maskineriet»?

- Mennesker er aldri gift for maskineriet. Kulturen derimot kan være dårlig, og dermed bli gift for maskineriet. Det handler om å bygge hverandre opp, heie på hverandre og ønske det beste for hverandre. At vi ikke baktaler hverandre, men lager en god arbeidsplass der ideer kan blomstre.

-Kan noen av de ansatte ha sluttet fordi de har opplevd å bli sett på som gift for maskineriet?

- Nei, dette utdraget fra et foredrag har nok ikke fått noen til å slutte. Mitt poeng er at vi må bygge en kultur der vi heier på hverandre og bygger hverandre opp. Hvis ikke bryter vi hverandre ned, og da er det vanskelig å samles om et felles mål.

- Tøff prosess

Geir Morten Nilsen kom fra stillingen som konsernsjef i den kristne avisa Dagen. Allerede et halv år etter at han tiltrådte skrev den konkurrerende avisa Vårt Land at partikontoret til KrF var fritt for røde profiler.

Flere nyansatte har koblinger til Dagen og bergensinnslaget er styrket, skrev Vårt Land.

- Når du snakker om Dagen eller Bergen, så vil jeg si at de politiske partiene har blitt kritisert for å ansette folk fra oslogryta. Jeg har vært opptatt av at vi også rekrutterer dyktige folk fra distriktene.

- Som mener det samme som deg?

- Når jeg jobber med rekruttering, ser jeg ikke på rød eller blå. Det jeg ser etter er noen som ønsker å jobbe i et kristendemokratisk sentrumsparti og som har egenskapene vi ser etter.

Ukultur

Geir Morten Nilsen sier det har vært viktig for ham å forbedre organisasjons- og partikulturen i KrF.

- Kulturen og hvordan vi behandler hverandre er nøkkelen, sier han.

- Hva var det du så ved kulturen i KrF som du ønsket å ta tak i og forandre på?

- Det var jo en tøff prosess for partiet i 2018. Jeg var ikke del av den selv, men jeg har ønsket å løfte kulturen og finne bedre måter for å jobbe sammen videre på, sier Nilsen. Han mener det er bred enighet i KrF om at partiet skal ha en «kultur der vi løfter hverandre fram».

- En kultur som er framoverlent, der man setter pris på hverandres egenskaper, sier generalsekretæren.

Han beskriver seg selv som en «tøff leder».

- Jeg er en tøff leder som har forventning til kulturen på arbeidsplassen. Jeg ønsker at det skal være et godt miljø og at vi skal være skapende sammen. Jeg har forventning til kulturbyggingen og samarbeidsformen i arbeidsstaben. Meningsbryting trenger vi for å lage god politikk.

Avskalling

I september har det gått to år siden daværende partileder Knut Arild Hareide støtte partiet ut i en opprivende indre strid. Hareide ville at partiet skulle trekke støtten til Erna Solberg og heller danne regjering med Ap og Sp.

Hareide tapte som kjent kampen, og en lang rekke profiler fra den røde siden i retningsvalget forsvant. Så tok det hele en oppsiktsvekkende vending i januar. Frp brøt ut av regjeringen og Hareide gjorde comeback i KrF-toppen som nyslått samferdselsminister.

- Mange som var markante talspersoner for den røde siden, har ingen sentral funksjon lenger eller er helt ute av partiet. Hva synes du om det?

- Jeg har respekt for at det kan gå på motivasjonen løs, dersom man over tid har jobbet for å felle en Solberg-regjering og sette inn Støre som statsminister og siden innser at KrF ikke er på dette sporet, sier Nilsen.

Han poengterer at regjeringslaget til KrF inneholder flere røde profiler enn Hareide, blant dem partiets nestleder og statssekretær Ingelin Noresjø, utviklingsminister Dag Inge Ulstein og statssekretær Erik Lunde.

Rom for røde

På spørsmål om det er plass for dem i KrF som fremdeles mener at partiet burde samarbeide mot venstre - i en Ap-ledet regjering - svarer Nilsen bekreftende:

- Når jeg jobber med rekruttering så ser jeg ikke etter blått eller rødt, men gult – det som samler. Hvis man har interesse av å være med i et kristendemokratisk sentrumsparti og har egenskaper som fyller ut helheten som vi trenger, så er man kandidat.

- Så det korte svaret er ja? Hvis jeg søker jobb hos deg og sier at jeg ønsker å jobbe videre for at KrF skal søke mot venstre, så ville du sagt at det var greit?

- Absolutt. Hvilket syn man har på dette har ikke vært et spørsmål i vurderingen av kandidatene

- Hvorfor er det ingen av de tolv nyansatte på Stortinget eller på landskontoret som åpent har gått ut og sagt at de er for et samarbeid til venstre?

Geir Morten Nilsen tar seg god tid før han svarer:

- Når nyansatte kommer inn i et parti, tenker jeg at det ikke er så overraskende at de ikke åpent går ut og fronter et venstresamarbeid, når vi er i en Høyre-ledet regjering, sier Nilsen og fortsetter:

- De ansatte i et parti er jo tett på. Det ville vært litt underlig som nyansatt å komme inn og si at man vil jobbe for noe helt annet enn det regjeringsprosjektet som vi står midt oppe i.

Større ansvar

Nilsen sier han fikk forespørsler om å overta som generalsekretær også for noen år tilbake, før forgjenger Hilde Frafjord Johnson fikk jobben.

Men til forskjell fra hva tilfellet var for generalsekretærene før ham, har Nilsen nå også lederansvar for alle de ansatte på Stortinget.

-Dette er en struktur som KrF har snakket om i mange år, som vil forenkle organisasjonslinjene.

-Har dette noen sammenheng med erfaringene fra retningsvalget, der man så at miljøet på Stortinget på mange måter var førende i å bistå Hareide?

-Nei, dette har vi snakket om lenge – uavhengig av rød og blå.

-Er partikontorets innflytelse større under din ledelse enn den var før?

-Jeg har jo ansvaret for begge deler, altså partikontoret og Stortinget. Det jeg er med på, er å ta vare på mangfoldet som jeg ser i KrF.

At partiet synes å ha fått en tydeligere og mer blankpusset verdikonservativ profil under den nye partilederen Kjell Ingolf Ropstad, er Nilsen ikke enig i.

- Knut Arild var ute i 2014 om legers reservasjonsrett. Han var klar og tydelig og hadde høy stemme. Det var det samme vi så i bioteknologisaken, med Kjell Ingolf som leder.

- Så det er ikke riktig at KrF etter retningsvalget har fått en tydeligere og smalere profil, slik flere kommentatorer har påpekt?

- Vi hørte Knutas tydelige stemme i 2014 og vi hørte Kjell Ingolfs nå. Det er helt klart en videreføring. KrF vil fortsette å være tøffe og løfte stemmen i viktige verdisaker for partiet, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!