Gift fra bier skal bekjempe kreft

Forskere har utviklet ny metode for å frakte giften til kreftcellene.

BIEGIFT:  Det er stoffet melittin, som fins i biegiften, som skal kunne stanse utviklingen og hindre spredningen av kreftceller. Foto: REUTERS/Vasily Fedosenko
BIEGIFT: Det er stoffet melittin, som fins i biegiften, som skal kunne stanse utviklingen og hindre spredningen av kreftceller. Foto: REUTERS/Vasily FedosenkoVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bienes gift skal kunne hindre spredningen av kreft, og amerikanske forskere har nå utviklet en ny metode for å frakte gifstoffet direkte til de farlige kreftcellene og skåne de friske cellene.

- Vi har på en sikker måte brukt giftstoffer i bittesmå nanopartikler til å behandle brystkreft og malignt melanom (føflekkreft), sier Dipanjan Pan, som har ledet studien, og som ble presentert på det årlige møtet til American Chemical Society.

- Disse partiklene, som er kamuflert for immunforsvaret, frakter giften direkte til kreftcellene og skåner ed normale cellene, sier han videre. 

Gift fra slanger, bier og skorpioner inneholder peptider og proteiner som kan binde seg fast til membranen i kreftcellene. Forskerne mener at dette kan stanse utviklingen og spredningen av kreftceller.

Men å injisere giften i pasienter medfører stor risiko for alvorlige bivirkninger. Det kan blant annet gi blødninger under huden eller føre til skade på hjertemuskler og nerveceller.

Derfor har de nå utviklet disse nanopartiklene nettopp for å unngå dette. Forskerne har brukt stoffet melittin, som fins i biegiften.

Biene produserer imidlertid en svært liten mengde gift, og de har derfor framstilt en kunstig versjon av stoffet.  

Neste steg vil være å teste giftbehandlinger på rotter og gris, og forskerne håper å kunne teste behandlingen på mennesker i løpet av tre til fem år.