Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gift funnet i drikkevann

Det er funnet akrylamid i fire drikkevannsbrønner i Østmarka i Oslo. Bydelsoverlegen i Hellerud bydel har gitt brukerne av brønnene beskjed om ikke å drikke vannet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er påvist minst gift i brønnen som ligger 17 meter fra Romeriksporten - og mest i brønnen som ligger en kilometer fra tunnelen.

- Ingen av dem som bruker brønnene, har rapportert om plager på grunn av drikkevannet, sier bydelsoverlege Frank S. Thrana til Dagbladet.

- Ukjent nivå

- Er det snakk om legesjekk av disse personene?
- Det er ikke snakk om helsefare med dagens nivå av akrylamid, men vi vet ikke hvor høyt nivået har vært tidligere, sier Thrana.

Uansett vil han sammen med Folkehelsa vurdere hva som skal gjøres videre.

- Vi vil vurdere legesjekk, men det vil vi ta stilling til mandag, sier bydelsoverlege i Hellerud bydel, Frank S. Thrana.
Vannet i to av brønnene har vært analysert tidligere, men da fant man ikke spor etter akrylamid. Det ble seinere sjekket grundigere - og da viste prøvene spor etter giftstoffet.

- Vi anbefaler ikke å drikke vannet fra brønnene, men dagens nivå av akrylamid gjør at det ikke er farlig å bruke vannet til å vaske seg, sier Thrana.

Nerveskader

Fem SRG-arbeidere som har jobbet i Romeriksporten, er henvist til legespesialist med mistanke om skader på nervesystemet, sju er henvist til hudlege og 15 er henvist til lungelege for videre undersøkelser. Det er resultatet så langt, etter at bedriftslegen har undersøkt 25 av arbeiderne som har vært i mer eller mindre direkte kontakt med det giftige tetningsstoffet Rhoca-Gil uten bruk av skikkelig verneutstyr. Bedriftslege for SRG-arbeiderne, Stein Brudal fra Alna Bedriftshelsetjeneste, har ennå 49 arbeidere igjen å undersøke.

Hele Norges coronakart