Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skilt på sykehjemmet:

Gift i 72 år, skilt av kommunen: - Jeg får lyst til å gråte

Halldis (92) og Henry Jakobsen (94) var sammen i 75 år før de flyttet inn på sykehjem. Der får de ikke bo på samme rom.

UATSKILLIGE: Ekteparet Halldis og Henry Jakobsen har vært uatskillelige i 75 år. 4. januar skilte kommunen dem fra hverandre på grunn av plassmangel. Foto: Fredrik Pedersen
UATSKILLIGE: Ekteparet Halldis og Henry Jakobsen har vært uatskillelige i 75 år. 4. januar skilte kommunen dem fra hverandre på grunn av plassmangel. Foto: Fredrik Pedersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 75 år levde Halldis (92) og Henry Jakobsen (94) sammen, før de denne uka ble flyttet inn på hvert sitt rom, på hver sin avdeling på Gjerpen sykehjem og bokollektiv i Skien. Det var avisa Varden som først omtalte saken om paret som nå har vært gift i 72 år.

De møttes på dans da hun var 18 og han var 20 år. Bortsett fra et fire måneders sykehusopphold Haldis hadde i fjor, har de aldri forlatt hverandres side.

- Mens hun var på sykehus lengtet bestefar etter henne hver morgen. Det første han ville se da han våknet, var henne, men det fikk han ikke, og det var tungt for ham, sier parets barnebarn, Gry Engvold, til Dagbladet.

Da bestemoren kom tilbake fra sykehusoppholdet, innså Engvold og familien at det ble vanskelig for besteforeldrene å bo hjemme. Hjemmesykepleien kom kun fire ganger om dagen, og Halldis trengte mer hjelp til daglige gjøremål.

Alltid sammen

Selv om Henry hjalp kona så mye det lot seg gjøre, var det ikke nok. Derfor avgjorde familien at sykehjem var den mest naturlige løsningen.

- De har alltid vært der for hverandre, både i tykt og tynt. Bestemor har alltid vært den som har ordnet for alle, og nå som hun har vært syk og ikke har kunnet gjøre noe, har han vært der for henne. De har reist, levd sammen og aldri vært fra hverandre før nå, sier Engvold.

4. januar i år flyttet Halldis og Henry inn på sykehjemmet i Skien. Både paret, barna og barnebarna hadde forventet at besteforeldrene skulle få plass på dobbeltrom slik at de kunne sove sammen. Det viste seg imidlertid ikke å være mulig.

- Det som er problemet er at det ikke er nok ledige rom. Derfor ble de plassert på hvert sitt rom på hver sin avdeling. Det er attpåtil veldig langt fra rommet til bestemor til bestefar, og bestefar går seg vill på vei til bestemor. Bestemor kommer seg ikke engang til bestefar i rullestolen hun sitter i, men må bli kjørt til ham, sier Engvold.

Jobber med en løsning

Geir Gjelstad er konstituert kommunalsjef for helse og omsorg i Skien kommune. Han forklarer at situasjoner liknende denne kan ta tid, men at de løses etter hvert.

- Når begge er i behov av sykehjemsplass samtidig kan slike situasjoner oppstå. Selv dager i en slik situasjon kan oppleves lenge å vente og det er forståelig, men vi klarer å løse situasjonen etter hvert, sier han.

Ifølge Gjelstad er det ikke så ofte ektepar eller samboere havner på sykehjem samtidig. Derfor avgjør situasjonen hva som er mulig å få til på det tidspunktet.

Når par, i situasjoner som denne, ikke får dobbeltrom med en gang, ligger skylden i plassmangel, ifølge Gjelstad. Fordi det er fullt på kommunens sykehjem, er de ansatte avhengige av hvilke rom som blir ledige før de kan tilby pasientene rommene de ønsker seg.

- Noen rom er tilpasset for at det er mulig at to kan bo sammen, mens andre er så små at det ikke lar seg gjøre. For å gjøre det mulig for eldre par som flytter inn på sykehjem samtidig, hender det at vi går i dialog med andre pasienter som bor på dobbeltrom slik at det blir mulig med et bytte. Ellers så kan man vente på at det blir ledige rom slik at man kan omrokere, forklarer han.

Kommunen jobber ifølge Gjelstad allerede med å få Halldis og Henry inn på dobbeltrom.

- Når man har fått leve sammen og bli så gamle og behovet er sykehjem, så får vi til en god løsning for de parene det gjelder. I dette tilfellet har vi satt igang et arbeid for å løse situasjonen, og det har vært planen hele veien, sier Gjelstad.

- Frustrerende

Engvold forklarer at hun er klar over at kommunen jobber med å finne en løsning som gjør at besteforeldrene kan bo sammen, men beskriver situasjonen som frustrerende og hjerteskjærende.

- Bestemor og bestefar er veldig avhengig av hverandre siden de alltid har vært sammen, og vi vil at de skal få et verdig liv sammen resten av livet.

Hun forklarer at Halldis' rom er så lite at det bare er plass til en seng, et bord, en stol og en kommode, og at Henrys er litt større. Det er rett og slett ikke plass til begge to på noen av rommene.

- De lurte på om de ikke kunne ligge i samme seng, men det ble litt trangt. De trives ikke der oppe og er veldig lei seg begge to. Jeg orker nesten ikke tenke på det engang fordi jeg blir så lei meg og får lyst til å gråte. Vi må bare prøve å motivere dem, for om vi også klager så blir det jo bare verre, sier barnebarnet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!