Gift i drikkevannet

Bellona slakter en analyse av 20 drikkevannskilder fra Folkehelsa og Norsk institutt for planteforskning. I tre prøver er det funnet plantevernmidler - et av dem kan gi kreft og har vært forbudt i åtte år. Likevel blir vannet friskmeldt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare 20 av Norges 1700 vannverk er med i kartleggingen, som ble utført i fjor høst. Bellona synes det er betenkelig at vannprøvene bare er analysert for 42 av 110 godkjente plantevernmidler.

Rester av ugrasmidlene MCPA, Bentazon og det forbudte Atrazin, er funnet i tre av råvannsprøvene. Men ifølge rapporten «Plantevernmidler i utvalgte drikkevannskilder i Norge», som også blir offentliggjort i tidsskriftet Vann, ligger de påviste konsentrasjonene under grenseverdiene i drikkevannsforskriften.

Miljøstiftelsen Bellona har et helt annet syn.

- Høye verdier

- I 15 prosent av prøvene er det funnet verdier som ligger opp mot halvparten av EUs grenser for innholdet av enkeltstoffer, sier kjemiingeniør Christian Rostock i Bellona til Dagbladet.

Stoffene ble funnet i Storavatnet tilhørende Hodnefjell vannverk, Gjersjøen i Oppegård og Ilestadvatnet tilhørende Sukke vannverk. Sjefingeniør Wenche Fonahn i Folkehelsa betegner funnene som beroligende:

- Folk kan trygt fortsette å drikke vannet. Vi plukket ut drikkevannskilder i områder med høy andel av jordbruksarealer i nedbørsfeltet der det var sannsynlig at vi ville finne noe, sier Fonahn.
- At vi fant det forbudte Atrazin kan skyldes at det er tungt nedbrytbart og blir igjen i naturen lenge, sier Fonahn.

- Mangelfullt

Bellonas Rostock er svært kritisk til både metoden og tidspunktet for vannanalysene.

- Det er bare tatt ut én prøve per vannverk. Dermed vet vi ingenting om konsentrasjonene sekundet før og etterpå. Særlig i små vannkilder vil sammensetningen av vannet variere mye på kort tid, sier Rostock.

- Prøvene er tatt om høsten, mens ugrasmidler brukes om våren. Plantevernmidler er fettelskende - det betyr at de i løpet av denne tida har flyttet på seg til organismer og annet levende materiale i vannet, men her er det ikke tatt prøver, sier Bellonas fagmann.