Gift lekker fra havarert tanker

PARIS (Dagbladet): Det giftige kjemikaliet styren begynte i går å lekke ut fra tankeren «Ievoli Sun», som sank utenfor Frankrikes nordvestlige kyst tirsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fiskere og andre blir bedt om å holde seg unna området.

Den franske marinen bekrefter spor av lekkasje på tre forskjellige steder rundt vraket. Fiskere i området merket i går en sterk lukt av styren på flere kilometers avstand. Alle skip ble bedt om å holde seg unna på grunn av eksplosjonsfaren.

Mennesker kan bli skadet av å puste inn gassen, og den kan være kreftframkallende. Stoffet løser seg ikke opp i vann.

4000 tonn

«Ievoli Sun» fraktet 4000 tonn av det giftige kjemikaliet styren. Det er uoppløselig i vann, etsende, eksplosivt og kan være kreftframkallende.

Beroliget

Eksperter forsøkte i går å berolige opinionen med hensyn til helse- og miljøskadene, og hevdet at størsteparten av stoffet vil fordunste.

Miljøvernorganisasjonene uttalte på sin side hvor skadelig stoffet vil være, ikke minst for fisk og fugl, når det nå flyter ut i havet.

Andre forliset

Forliset, det andre alvorlige på et år, har utløst en voldsom debatt om sikkerheten til sjøs. Både franske myndigheter og EU beskyldes for handlingslammelse siden «Erika»s forlis for ti måneder siden.

- Tilstandene minner om middelalderen, vedgår samferdselsminister Jean-Claude Gayssot, som lover å bedre forholdene nå.

EU-parlamentet har framskyndet diskusjonen om nye sikkerhetsregler, motarbeidet av land med stor skipsflåte, til slutten av november.

MILJØBOMBE: Den franske marinen samlet i går inn prøver fra havaristedet der «levoli Sun» gikk ned med den farlige giften sturen i tankene.