Gift med «far»

Kvinner velger menn som likner far - eller seg selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Selv adopterte kvinner har en tendens til å velge menn som likner på fedrene sine, viser en undersøkelse.

- Kvinner bruker sine fedre som mal for valg av partner gjennom en prosess kalt seksuell pregning, sier Tamas Bereczkei ved Pécs universitet i Ungarn.

Det er gammelt nytt at ektefeller ofte likner hverandre, men par som gjør det deler i større grad felles gener, noe som kan anses som en fordel.

- En mulighet er at noen tilfeldige genkombinasjoner beholdes i avkommet hvis foreldrenes gener likner. Det er dokumentert at dette bidrar til færre spontanaborter, sier forsker Glenn Weisfeld ved Wayne State University i Detroit til New Scientist.

Weisfeld bemerker at det er en balanse mellom fordelene ved å gifte seg med noen som har like gener, og skadene ved innavl.

- Den synes å være en ideell rundt kusiner og fetter, sier han.

Likhet mellom far og ektemann

For å finne ut om en kvinnes valg av partner var basert på farens utseende, ble 26 adoptivfamilier undersøkt i forhold til likhet mellom familiemedlemmene. Ved å bruker adoptivforeldre mente forskerne å kunne avskrive arvelige preferanser som et grunnlag.

Nesten 250 studenter ble spurt om å rangere likheter i tre sett av fotografier. Det første viste en kvinne og fire mulige ektemenn - hvor en av dem var den virkelige ektemaken. Det andre fotoet viste adoptivfar slik han så ut mens datteren var mellom to og åtte år, samt mulige ektemenn. Det tredje viste adoptivmor og fire mulige ektemenn.

Det mest oppsiktsvekkende funnet var likheten mellom ektemenn og adoptivfedre. Koblingen mellom de rette ektemennene og fedrene viste seg å stemme med 38 prosent. Det var ingen likhet mellom ektemann og adoptivmor av betydning.

Ifølge Weisfeld viste undersøkelsen uventet at de fedrene som i døtrenes øyne viste mest følesesmessig varme, hadde større sjanse for å ha svigersønner som liknet dem.

- Resultatet støtter forestillingen om at en langvarig effekt av hengivenhet i barndommen er partnerpreferanser, heter det i en konklusjon fra forskningsteamet. Forskerne mener at mennesker skaper en mental modell av utseendet til forelderen av motsatt kjønn, som de senere i livet forsøker å finne igjen.

Weisfeld poengterer at å bestemme seg for en partner er komplekst, og at andre biologiske- og sosiale faktorer spiller inn. Eksempelvis har studier vist at en persons lukt også bidrar i bedømmelsen av hvor knyttet man føler seg til en potensiell partner.

<B>LIKE?</B> Noen mener kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon likner hverandre....
SVIGERFAR:... men likner kronprins Haakon på Sven O. Høiby?
<B>My heart belongs to daddy:</B> Yes my heart belongs to Daddy. So I simply couldn't be bad. Yes, my heart belongs to daddy. Da-da Da-da-da Da-da-da--ad. So I want to warn you laddie, Though I think you're perfectly swell. That my heart belongs to Daddy, 'Cause my daddy he treats it so well, sang Marilyn Monroe.