Gift med partiet

Navn: Solveig TorsvikAlder: 45Yrke: Partisekretær

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Solveig Torsvik er ansvarlig for gjennomføringen av et av de viktigste landsmøtene i Arbeiderpartiets nyere historie.

Partiet ligger på et historisk lavmål på meningsmålingene, og partiledelsen må slåss for all fornyelse mot en betydelig opposisjon i salen. Og midt i striden om Statoil og statlige sjukehus opplever partisekretæren at det er startet en kampanje mot henne. Det hviskes i korridorer og nikkes på pissoarer om at «sterke krefter i partiet» ønsker henne ut av partiledelsen. Ifølge VG kan hun få tilbud om stortingsplass fra Akershus, mens Dagsavisen påpeker at det nettopp er delegatene fra Romerike som går hardest ut mot henne. Men foreløpig er det altså ikke lansert et eneste navn på mulige motkandidater til det som en gang var en av landets sterkeste maktposisjoner.

Hun er omstridt som partisekretær.

Hun kan være firkantet og sta og har skaffet seg mange politiske uvenner ved å lese dem teksten. Hun kan bli oppfattet som arrogant og sur, men hun er det på partiets vegne. Lojaliteten til partiet går foran alt, og hun forlanger den samme lojaliteten av andre. Det kan ikke ha vært lett under opprøret som endte med at Thorbjørn Jagland sist vinter måtte trekke seg som partiets statsministerkandidat.

Hun ble anklagd for å ha vært halvhjertet i sin støtte til Jagland, og opplevde det sikkert som urettferdig.

Hun blir også anklagd for manglende evne til å lede og vitalisere partiorganisasjonen, og mange mener hun også er for svak som ideolog. Kampanjen mot Torsvik er trolig lansert av partifeller som også er frustrert over situasjonen med delt lederskap, men som foreløpig ikke tør gå ut mot Jagland eller Stoltenberg.

Solveig Torsvik erobret den siste mannsbastionen i Arbeiderpartiet da hun ble valgt til partisekretær i 1996.

Det var naturlig i et parti dominert av kvinner og offentlig sektor, men ble nok også sett på som en nedgradering av sekretærens posisjon. Hun gikk fra Akershus-benken i Stortinget til Youngstorget, og de som tror hun gladelig går tilbake, tar feil. Hun trives i en framskutt posisjon og er i alle fall ikke redd for å slå tilbake: Selv ikke mot en «gammel gubbe» som Reiulf Steen som i yngre år var et forbilde og som ennå er en venn.

Hun er født på Hamar, men oppvokst i Danmark og Lørenskog.

Hun er samboer med stortingsrepresentant Haakon Blankenborg og gift med Arbeiderpartiet. Og hun skiller seg ikke frivillig.