Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Giftalarm i norske butikker

Dioksinskandalen i Belgia rammer også Norge med full styrke. I morgen skal alle belgiske produkter som kan inneholde egg eller fjørfe plukkes ned fra norske butikkhyller. Trolig vil produkter fra flere europeiske land bli rammet av importforbudet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag morgen skal næringsmiddelkontrollen sørge for at et stort antall belgiske varer blir plukket ned fra butikkhyllene i alle norske butikker. All import og salg av belgiske varer som kan inneholde egg eller fjørfe, vil bli stoppet. Giftstoffet dioksin er et kreftframkallende stoff som har ført til tomme belgiske varehyller.

- Det er ikke mange ganger Norge har gjennomført liknende tiltak. Men når dette gjøres over hele Europa, er det også nødvendig å gjøre det i Norge, forteller Anne Catherine Johnsen, direktør i tilsynsavdelingen i Statens næringsmiddeltilsyn.

Kan utvides

Fredag sendte de ut varsel om omsetningsforbud for fjørfekjøtt og egg, samt varer som inneholder mer enn 2 prosent råvarer av fjørfe og egg, med opprinnelse i Belgia.

Fjørfe fra 460 farmer i Belgia skal ha fått i seg det dioksinforgiftede ftret. I tillegg kan over 70 storfefarmer ha kjøpt inn ftr fra denne produsenten.

- Det finnes lite belgisk storfekjøtt i norske butikker. De selger i hovedsak kjøtt fra Norge. Det finnes imidlertid andre produkter som kan ha for høye dioksinverdier. Siden kan det også bli aktuelt å utvide salgs- og importforbudet. Vi holder oss løpende orientert om situasjonen og vurderer eventuelle utvidelser i løpet av den kommende uka, sier Johnsen.

Det er varer som inneholder egg eller fjørfe som Næringsmiddelkontrollen i første omgang vil plukke ned fra butikkhyllene.

- Det vi har oversikt over idag er en del nisjeprodukter som kakemiks, importerte kaker med eggekrem og sjokolade med eggekrem og eggelikør, forteller Johnsen.

Etter en runde i noen butikker i Oslo, fant også Dagbladet en del typer majones og sauser basert på majones, og en del ferdige kaker som var importert fra Belgia.

Disse produktene inneholder mye egg, og kan være i faresonen.

Det er ingen akutt fare ved å spise dioksinholdig mat. Men ved store inntak kan de virke kreftframkallende.

Ingen helsefare

- Det dreier seg om matvarer som ikke inntas i store mengder. Det vil derfor ikke være noen helsefare for dem som skulle ha fått i seg noen av disse produktene. Likevel er det viktig å sikre at dioksin ikke havner i maten vi spiser.

Denne gangen ble miljøgiftskandalen oppdaget og stoppet.

Vi må jobbe for at slike ting også oppdages i framtida, sier Øystein Solevåg, førstekonsulent i Statens Helsetilsyn.