TO UKERS MELLOMROM: Beijing-bildet til venstre er tatt i midten av januar, det til høyre er et par dager gammelt. Foto: REUTERS / NTB SCANPIX
TO UKERS MELLOMROM: Beijing-bildet til venstre er tatt i midten av januar, det til høyre er et par dager gammelt. Foto: REUTERS / NTB SCANPIXVis mer

Giftalarm i tre uker. Smogen dekker nå et område tre ganger så stort som Norge

Kinesisk krise: Fabrikker stenger, trafikken knebles og fly står på bakken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kina har vært plaget av ekstrem luftforurensing i hele januar.

Lufta har inneholdt et giftig nivå i 19 av de 25 siste dagene, og smogen dekker nå et område som ifølge NTB er tre ganger så stort som Norge.

Myndighetene i landet holder tilsynelatende tilbake informasjon om hvor alvorlig situasjonen er, mens tall fra målestasjonen på den amerikanske ambassaden i Beijing er skremmende lesning.

Lammer landet Hovedstadens 20 millioner innbyggere er varslet via SMS om at smogen vil henge over byen videre, og samtidig har de iverksatt tiltak for å rense opp lufta:

• 103 fabrikker i Beijing er stengt eller bedt om å redusere produksjonen.
• Statseide selskap er beordret til å kutte bilbruken med 30 prosent.
• Flere flyvninger er kansellert som følge av dårlig sikt på flyplassen.

Ifølge South China Morning Post førte luftforurensing til 8572 premature dødsfall i Beijing, Shanghai, Guangzhou og Xian i fjor.

Verdensbanken anslår at Kina har 16 av de 20 mest forurensede byene i verden. Ifølge Financial Times er det mindre enn én prosent av landets 500 største byer som tilfredsstiller en luftkvalitetsstandard satt av Verdens helseorganisasjon (WHO).

Knuser skalaen Ifølge retningslinjene fra WHO bør ikke konsentrasjonen av forurensede partikler være mer enn 25 mikrogram per kubikkmeter. Det er helseskadelig om nivået når 100 mikrogram, og barn og eldre bør være innendørs ved 300.

Det offisielle Beijing opplyste for et par uker siden om et nivå på over 400, mens en målestasjon på taket av den amerikanske ambassaden målte 886. Skalaen går egentlig bare til 500.

De siste dagene har tallene vært over 300.

I fjor ba kinesiske myndigheter amerikanerne om å ikke offentliggjøre slike tall, noe som ble avvist fra USA.

- Vi gjør dette for at folk skal få et bilde av forurensingen, sånn at de kan ta daglige avgjørelser om de skal ta turen ut, sa talsmann Nolan Barkhouse.

Mesteparten av smogen skyldes utslipp fra biler og røyk fra kulldrevne fabrikker. Bruk av kull har økt med 200 prosent siden 2000, noe som betyr at Kina står for halvparten av verdens forbruk av kull.

PAKKER SEG INN: De som gå ut i den kinesiske hovedstaden, pakker seg inn. Foto: JASON LEE / REUTERS / NTB SCANPIX
PAKKER SEG INN: De som gå ut i den kinesiske hovedstaden, pakker seg inn. Foto: JASON LEE / REUTERS / NTB SCANPIX Vis mer