Giftbiffer borte - politiet vil ikke ha hjelp

Politiet på Koppang har så langt ikke klart å finne noen kjøttstykker, såkalte gift-baller, etter at Dagbladet påviste et 20-tall av dem godt synlig i veikanten torsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til tross for at lensmannskontoret er anmeldt for tjenesteforsømmelse - og derunder for å skjerme alvorlige lovbrudd - har ikke den lokale politimyndighet bedt om bistand fra Økokrim. Hvorvidt de utlagte gift-åtene er blitt fjernet av dem som har lagt dem ut, eventuelt blitt spist av ulv og hunder, eller om politiet rett og slett ikke har klart å finne dem, har ikke lensmannskontorets folk noen klar formening om ennå.

Uten resultat

Dagbladet skrev torsdag at forgiftet kjøtt var spredd over store deler av bygda. Først i går ble det lett over et større område med hund, uten resultat. Da hadde Dagbladet samme dag omtalt funn av giftbiffer.

Etter det Dagbladet vet ble det lagt ut liknende giftbiffer i fjor. Det førte til at to hunder døde. Ingen ulver døde.

Norges Naturvernforbund og Foreningen Våre Rovdyr har bedt Økokrim om å ta seg av saken, ifølge foreningene fordi det lokale lensmannskontoret så langt ser ut til å være ute av stand til å komme noen vei i etterforskningen.

Det var i går kontakt mellom Økokrim og lensmannskontoret av ren orienterende art. Økokrim ved statsadvokat Jørn Holme understreker overfor Dagbladet at etaten ikke er koplet inn i etterforskningen. Det vil heller ikke skje før den stedlige politimyndighet selv ber om det.

- Skjemmer seg ut

Viggo Ree i Foreningen Våre Rovdyr betegner saken som absurd:

- Slik man nå framstår, så skjemmer bygda seg ut for all framtid. Samtidig er det underlig at politiet, etter å ha kjent til saken i detalj i flere dager, ennå ikke har kommet noen vei.

Politiinspektør Jostein Løken ved Elverum politikammer understreker at politiet tar saken meget alvorlig. Det samme gjør lensmann Kjell Roar Myrvold på Koppang.

Norges Miljøvernforbunds anmeldelse av lensmannen og hans folk vil Løken videresende til politiets særskilte etterforskningsorgan (SEFO) i Hedmarks- og Opplands-regionen, ledet av sorenskriver Knut Sandvik.

- Det faktum at politiet lokalt ikke klarer å finne ut av dette, lukter det av lang vei, sier leder i Norges Miljøvernforbund, Kurt Oddekalv.