Giftbombe kan stoppe Bjørvika-opera

Gamle miljøsynder stikker kjepper i hjulene for operautbyggingen i Bjørvika. Minst 700000 kubikkmeter forurenset sjøbunn må fjernes før utbyggingen kan starte. Når oppryddingen kan iverksettes og hvem som skal betale regningen, er uklart

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvor mye full opprydding vil komme til å koste, er ikke klart, men fra havnevesenets side anslås prisen til 250- 300 millioner kroner. Bare å fjerne de 700000 kubikkmeterne innenfor havnevesenets område vil koste 100 millioner kroner, opplyser havnedirektør Per Mauritz Hanssen til Dagbladet.

Allerede nå er det klart at det minst vil ta to år, sannsynligvis betydelig mer, før elendigheten kan bli forsvarlig fjernet.

Gamle synder

Oslo havnevesen og SFT har kartlagt omfanget av forurensning i de indre deler av Oslofjorden. Funnene er nedslående. Kaiområdet som skal bli tomt for den nye operaen, er blant stedene som er sterkest forurenset. Kilden til forurensningen er gamle synder fra verftsvirksomheten, blant annet ved gamle Nylands Verksted og den for lengst nedlagte industrien langs Akerselva.

Hvem skal betale?

- Det kan vanskelig komme på tale å bygge noe som helst før denne oppryddingen er unnagjort. Det har vært mudrings- og graveforbud i havna siden 1992 på grunn av giftfaren. Heller ikke veiutbyggingen i tilknytning til Bjørvika-satsingen vil kunne utføres før forurensningsproblemet er løst, sier havnedirektør Per Mauritz Hanssen til Dagbladet.

Innenfor havnebassengets område skal all sjøbunn som ligger over 15 meters dyp fjernes. Havnevesenet sier seg villig til å dekke en oppryddingskostnad på 100 millioner.

Men ikke engang halve problemet er løst med det - trolig bare en tredjedel, anslår havnedirektøren.

Hvem som skal betale for resten, er helt uvisst.

Havnevesenet vil nå utrede muligheten for å pumpe de forurensede massene ut til et dypt hull ved Malmøya. Dette arbeidet vil ta to år.

  • Tidligere kulturminister Anne Enger Lahnstein lovet at den nye operaen i Bjørvika skulle stå ferdig i 2008.

ottar.jakobsen@dagbladet.no