- Giftdrapet utspekulert og avskyelig

TRONDHEIM (Dagbladet): - Utspekulerte, hjerteskjærende og avskyelige handlinger, mener statsadvokat Arne K. Uggerud. I formiddag la han ned påstand om 21 års fengsel og 10 års sikring for giftdrapstiltalte Terje Wiik (51).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er en av de alvorligste drapssakene på 1990-tallet, sa statsadvokaten da han innledet prosedyren i giftsaken i Trondheim byrett.

Den 51 år gamle, tidligere Statoil-ansatte, sivilingeniøren Terje Wiik er tiltalt for overlagt drap under særdeles skjerpende omstendigheter.

- Vi står overfor to meget alvorlige legemsbeskadigelser som kulminerer med et drap, fortsatte statsadvokaten.

I sin tre timer lange prosedyre kom han nok en gang tilbake til Terje Wiiks søk på forskjellige stikkord vedrørende thallium på Internett.

- Han søkte på Internett for å få en oppskrift på å ta livet av Inger Lise Bakken uten at det kunne oppdages, sa statsadvokaten.

Politiet fant søkeordene i to pc-er tiltalte disponerte. Selv mener tiltalte at det ikke er noe problem å slette hvor du har søkt på nettet.

- Jeg hadde ikke slettet noe. Det lå der helt i dagen. Dette er ting jeg lett kunne slettet sjøl, sa Terje Wiik i byretten mandag.

Ikke straffskyld

Tiltalte Terje Wiik erkjenner ikke straffskyld. Han har erkjent at han har blandet giften thallium i drikkevarer til ekskjæresten Inger Lise Bakken, men hevder at han ikke ville drepe henne. Hensikten var å gjøre henne mindre tiltrekkende for andre menn.

Rett før hun døde for snart et år siden, skal den 40 år gamle kvinnen ha forstått hva som foregikk: Ekskjæresten Terje Wiik drev ikke bare med telefonterror og trusler _ han var også direkte ansvarlig for det smertehelvetet hun levde i.

Føler skam

Etter at Inger Lise Bakken døde, tilsto Terje Wiik å ha hatt thallium i drikkevarene hennes.

- Skam er ikke det rette ordet, det er ikke sterkt nok. Jeg er veldig fortvilt over det jeg er ansvarlig for, sa han i et intervju med Dagbladet kvelden før straffesaken startet, for to og en halv uke siden.

Statsadvokat Arne K. Uggerud la også an et historisk perspektiv i sin prosedyre tirsdag formiddag. Etter å ha slått fast at lovens maksimumsstraff er 21 års fengsel, sa han:

- Bare for å ha nevnt det, så var det dødsstraff for dette før 1874.

Aktor la og ned påstand om 10 års sikring og 250 000 i saksomkostninger for Wiik.

- Det vil ikke være riktig å velte disse utgiftene over på staten, i og med at tiltalte har penger, sa Uggerud.

Etter lunsj i dag skal tiltaltes forsvarer, advokat Christian Wiig, holde sin prosedyre.