TIL MARS: En tegning viser hvordan Inspiration Mars ser for ser romskipet som skal brukes når de skal sende et eldre ektepar til mars i 2018. Foto: Inspiration Mars / Ap Photo
TIL MARS: En tegning viser hvordan Inspiration Mars ser for ser romskipet som skal brukes når de skal sende et eldre ektepar til mars i 2018. Foto: Inspiration Mars / Ap PhotoVis mer

- Gifte par har tidvis vært på korte turer i verdensrommet før, så hvorfor ikke?

Mangemilliardær vil sende eldre ektepar til Mars.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 2001 ble den amerikanske mangemilliardæren Dennis Tito verdenskjent da han ble verdens første romturist da han ble med på den russiske romferden Sojuz TM-32.

Den tidligere NASA-forskeren leder nå The Inspiration Mars Foundation, og annonserte i går at han i 2018 planlegger å sende mennesker til planeten Mars.

Reisen vil ta et og et halvt år, og Tito har en klar ide om hvem han ønsker å sende ut i rommet: et eldre ektepar.

- Utifra personlig erfaring med å leve i biosfæren kan jeg skrive under på at det å ha noen som du virkelig stoler på og er glad i er en helt spesiell ting å ha, sier Jane Poynter, som jobber med prosjektet, til BBC News.

Poynter tilbragte fra 1991 to år i et forseglet økosystem med sju andre mennesker. Hun forteller at de ønsker å bruke er eldre ektepar som har et forhold som vil tåle stresset der er å leve så tett på hverandre over så lang tid.

Robuste mennesker Poynter endte selv opp med å gifte seg med en av de andre deltakerne i prosjektet hun deltok i, og er ikke i tvil om at et slikt prosjekt kan være veldig utfordrende.

- Vi vil forsøke å finne robuste folk som vil være i stand til å opprettholde en positiv holdning når de møter motgang, sier hun.

Grunnen til at de ønsker et middelaldrende par er hovedsaklig fordi deres helse og fruktbarhet vil påvirkes mindre av strålingen de utsettes for under reisen.

Poynter tror en slik reise vil være inspirerende for paret som velger ut, og understreker at de vil få god trening og psykologisk hjelp gjennom hele prosessen.

- Vi vil at besetningen skal representere menneskeheten. Vi vil at verdens unge skal reflekteres i mannskapet og at både gutter og jenter skal få gode rollemodeller, sier hun.

Kan bli sterile Reisen vil gå direkte til Mars og tilbake, uten å lande på den røde planeten, noe som senker kostnadene på prosjektet betydelig.

Teamet satser på å starte i januar 2018 fordi Mars og jorda da er nærmere hverandre enn normalt, og reisen da vil ta et og et halvt år, i stedet for to eller tre år.

Professor Christopher Riley ved Lincoln University, sier til BBC at han tror det er en god ide å velge et eldre par til prosjektet.

- Ideen med å sende eldre astronauter på lengre oppdrag, etter at de har fått barn, har eksistert en god stund. Grunnen er at et så langt oppdrag utenfor jordas beskyttende magnetosfære, kan gjøre dem sterile. Ektepar har vært brukt i verdensrommet før, på kortere turer, og det ser ut til å fungere godt, så hvorfor ikke? sier han.

Tidligere prosjekter viser imidlertid at selv nøye utvalgte personer sannsynligvis vil oppleve psykiske problemer etter lengre reiser til verdensrommet.

28 kilo dopapir Teamet i Mars Inspiration har lenge jobbet med en gjennomførbarhetsstudie for oppdraget som de skal slippe på søndag.

BBC skriver at det ifølge rapporten skal holde med 1360 kilo tørket mat og 28 kilo toalettpapir for to personer i 500 dager.

Dennis Tito, som selv tilbrakte sju dager, 22 timer og fire minutter i verdensrommet, skal finansiere store deler av prosjektet, men fortsatt mangler det en god del midler.

Organisasjonen har ikke uttalt hvor mye prosjektet vil koste, men understreker at de vil bli mye billigere enn de fleste skulle tro at det kostet å dra til Mars.

- Det er mange store «hvis» i dette episke forsøket, men ingen av dem er helt uoverkommelige hvis de har nok penger, hjelp og vilje til å gjøre det, sier Riley.

NYTT PROSJEKT: Dennis Tito ble verdenskjent da han betalte millioner for å være med til verdensrommet i 2001. Nå vil han sende et eldre ektepar til Mars. Foto: Mikhial Metzel / AP Photo
NYTT PROSJEKT: Dennis Tito ble verdenskjent da han betalte millioner for å være med til verdensrommet i 2001. Nå vil han sende et eldre ektepar til Mars. Foto: Mikhial Metzel / AP Photo Vis mer