Gifteklar Mette-Marit på bryllupsfest

DEN HAAG: Her spaserer kronprins Haakon, Mette-Marit og prinsesse Märtha Louise inn sammen med den europeiske kongeeliten for å ta del i bryllupet til den nederlandske Constantijn. - Jeg gleder meg, sa Mette-Marit til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var et kronprinspar som strålte da de ved 18-tida i går kveld tok plass i turistbussen som fraktet de kongelige til fest på Noordeinde slott i gamlebyen i Haag der prins Constantijn og hans Laurentien Brinkhorst ble feiret. Mette-Marit beviste godt at hun har tatt steget inn i de kongeliges rekker. I gjesteboka til ærverdige Kurhaus hotell utelot hun etternavnet og skrev ganske enkelt og med største selvfølgelighet: Mette-Marit.

Da en representant fra det nederlandske vertskapet stilte opp med frisør, avviste hun høflig tilbudet. Hun trengte ikke innleid hjelp for å stelle håret.

På veien til den kongelige bussen svarte hun smilende på Dagbladets spørsmål:

- Ja, jeg gleder meg. Det skal bli morsomt.

Hete skandaler

Mette-Marit virker tryggere og føler seg ikke så utilpass med å være i rampelyset. Bryllupet i Nederland er viktig erfaring for Mette-Marit som ikke tidligere har vært i et kongelig bryllup. Det er knappe tre måneder til verdens kameralinser er rettet mot eventyrprinsessa fra Sørlandet.

Til festen valgte hun et rosa fotsidt antrekk, og hadde på nytt plukket fram en blomst som hårpynt. I bussen tok hun plass sammen med prinsesse Märtha Louise, mens Haakon satt seg i setet foran. At Mette-Marit og prinsessen er blitt gode venner er det liten tvil om.

Tonen var god mellom Mette-Marit og de skandaliserte representantene fra Europas kongehus. I bussen satt grevinne Sophie Ryhs-Jones som i april fikk juling i den engelske tabloidpressen etter at en journalist utkledd som sjeik lokket prins Edwards kone til å komme med spydige karakteristikker av politikere og medlemmer av kongehuset. Under bryllupsfesten får prinsessen også møte kronprins Willem-Alexander og hans omstridte forlovede, Maxima Zorreguieta. Paret har skapt debatt ettersom prinsens utkårede er datter av en statsråd i det tidligere juntaregimet i Argentina. I samråd med nederlandske myndigheter er det bestemt at Zorreguietas far ikke er velkommen i bryllupet som finner sted neste år.

Også kronprinsesse Victoria tar del i festen. Hun har i likhet med de norske kongebarna tåle kritikk for valg av kjæreste. Hennes utkårede, rikmannssønen Daniel Collert, har ved flere anledninger vist seg som en nattelivskonge.

Kongelig forveksling

I følget av de kongelige som marsjerte inn i festsalen var det liten tvil om hvem som fanget fotografenes oppmerksomhet. Mette-Marit viste at hun har fått trening i å tekkes fotografene. Sammen med kronprinsen førte hun an i den norske delegasjonen, mens prinsess Märtha Louise holdt seg diskré i bakgrunnen.

Også ved mottakelsen ved Kurhaus hotell måtte prinsessen pent stille seg i bakgrunnen. Hotelldirektøren konsentrerte seg mest om de nyforlovede, mens Märtha holdt seg i bagrunnen.

- Hei, er dere her. Her har dere det fint, sa Märtha til Dagbladet, tydelig feststemt.

Inne på festmiddagen er de kongelige trygge. Dette er et av de eneste stedene der kongebarna vet at de kan slå seg løs uten å være redd for fotografer og informanter.

Kronprins Haakon og bruden, Laurentien Brinkhorst, skulle også ha mye å snakke om. Brinkhorst som er datter av den nederlandske landbruksministeren har i likhet med kronprinsen studert ved Berkeley hvor hun tok mastergrad i journalistikk. Hovedoppgaven til Nederlands nye prinsesse har den oppsiktsvekkende tittelen «Gateprostitusjon i San Francisco».

Nervøst

Et kongelig bryllup er ingenting uten noe som likner på en skandale. De spredte seg nervøs stemning blant arrangørene da en av de belgiske prinsene ikke møtte opp i tide. Noe som brakte nesten kronprinsens adjutant, Vidar Myhrer, inn i de kongelige rekker.

- Å herregud, der er han, mente en av de nederlanske arrangørene og la på spang etter Myhrer som rolig og behersket kunne avkrefte sin kongelige status.

Den belgiske prinsen kom til rette kort tid seinere da han ble oppdaget røykende i resepsjonen.

SMIL OG LATTER: Mette Marit, Haakon og Märtha riktig strålte i Nederland i går.