Gifteksperiment på hunder

Videomateriale som CNN har fått tak i viser hvordan Al-Qaida jobber. Hundeeksperimentene får ekspertene til å bekymre seg for at gruppen kan ha laget kjemiske masseødeleggelsesvåpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CNN sender nå utdrag fra opptakene som viser hvordan terrornettverket trener, lager bomber og eksperimenterer med giftig gass på hunder.

Videotapene går mer enn et tiår tilbake. Les CNNs sak her.

Tapene viser hvordan Al-Qaida øver på kidnapping og bakholdsangrep. De fleste opptakene er tatt før 11. september. Noen opptak viser angrepene på New York og Washington.

Tror dette er autentisk

Det er CNNs korrespondent Nic Robertson som har fått tak i mer enn 64 opptak gjennom en kilde. Han kjørte 17 timer fra Kabul til en avsidesliggende del av Afghanistan for å få se materialet første gang. De skal ha blitt funnet i et afghansk hus der bin Laden har oppholdt seg. Robinson sier CNN ikke betalte for opptakene.

TV-selskapet har sendt utdrag igjen og igjen det siste døgnet for å verifisere at de er ekte. De har også kontaktet en rekke eksperter som mener dette er autentisk.

Avisa New York Times siterer en ekspert som har sett opptakene. Han sier vestlig etterretning kan ha underdrevet terrornettverkets ekspertise.

- Opptakene viser pinlig nøyaktig planlegging, forberedelser og deltakelse i terror i tråd med Jihad og andre skriftlige regelverk, sier Marcus Ranstorp ved Centre for the Study of Terrorism and Political Violence ved St Andrew's University i Skottland.

- Har nyhetsverdi

En talskvinne for CNN avslår å si noe mer om hvor opptakene kommer fra. Hun tror ikke TV-stasjonen brukes på noen måte for å kringkaste meldinger fra Osama bin Ladens til hans medsammensvorne.

- Vi er selvfølgelig alltid varsomme på at det kan være propaganda, det skal vi ikke sende. Disse opptakene har helt klart en nyhetsverdi, sier Christa Robinson.

Jobber med kjemiske våpen

Opptakene inneholder treningsmanualer for terrorister. En tretimers-video viser hvordan man lager TNT fra materiale som er lett å få tak i. Her vises også hvordan man skal planlegger og lykkes med eksplosjoner.

Man får et innblikk i Al-Qaida-lederens liv og hans personlige sikkerhetsoppplegg.

Hundeeksperimentene viser innesperrede hunder som utsettes for gass. Gassen er dødelig og på tapen kan man se dyrens dødskamp. Se bildene her.

En ansatt i Bush-administrasjonen sier til kanalen at han er svært bekymret over det som vises, og spesielt for faren for kjemiske våpen fra terrorgruppen.

Mannen sier at hundeforsøkene viser et sterkt ønske om å kunne lage slike våpen som kan brukes mot mennesker.

Etter 11. september har amerikanske myndigheter gjentatt at de tror terrornettverket kan lage masseødeleggelsesvåpen, deriblant kjemiske våpen. Men så langt eksisterer det ikke bevis på at gruppa har nådd målet.