Gifteksperter gransker Putin-kritikers dødsfall

Har overlevd en rekke drapsforsøk. I går ble han funnet død i sitt hjem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Britiske gifteksperter gjennomsøker i dag huset til tidligere oligark og Putin-kritiker, russiske Boris Berezovskij (67).

67-åringen ble i går funnet død på badet hjemme i Berkshire, sørøst i England, og dødsfallet karakteriseres foreløpig som «uforklart» av britisk politi.

Levningene hans blir ikke fjernet før undersøkelsene er gjennomført, skriver BBC.

Beklager forstyrrelser - Spesialtrente styrker er på stedet, inkludert eksperter på kjemisk, biologisk og kjernefysisk materiale, sier Stuart Greenfield fra det lokale politiet til den britiske TV-kanalen.

Politiet sier søkene gjennomføres for å være på den sikre siden.

- Vi er klar over at dette er forstyrrende for beboerne i området, og vi beklager dette, men det er viktig at vi gjør alt vi kan slik at dødsfallet kan etterforskes grundig, sier Greenfield.

Han forsikrer om at det ikke er noen risiko for personer som bor i området.

- Ville flytte tilbake Boris Berezovskij har bodd i Storbritannia i 13 år, og har overlevd en rekke drapsforsøk. En talsmann for russiske myndigheter hevdet i går at 67-åringen nylig skrev et brev til den russiske presidenten, hvor han ga uttrykk for at han ønsket å flytte tilbake til Russland igjen.

På 90-tallet var Berezovskij leder av Det nasjonale sikkerhetsråd og Russlands rikeste mann.

67-åringen var en av de såkalte oligarkene, en gruppe rike forretningsmenn som endte opp med gigantformuer etter at de kjøpte kommuniststatens eiendommer for en svært gunstig pris.

Jeltsins tennispartner Berezovskij ble deleier i flyselskapet Aeroflot, det sibirske oljeselskapet Sibneft og kjøpte 49 prosent av aksjene i en Russlands største TV-kanaler, «Første kanal», som han brukte for å sikre at Jeltsin fikk en andre presidentperiode.

DØD: Russiske Boris Berezovskij ble funnet død i går. Mannen, som en gang var Russlands rikeste, sikret seg deler i flyselskapet Aeroflot, det sibirske oljeselskapet Sibneft og 49 prosent av aksjene i en Russlands største TV-kanaler, «Første kanal», som han brukte for å sikre at Jeltsin fikk en andre presidentperiode, etter kommuniststatens fall. Foto: AFP PHOTO / BEN STANSALL / NTB Scanpix
DØD: Russiske Boris Berezovskij ble funnet død i går. Mannen, som en gang var Russlands rikeste, sikret seg deler i flyselskapet Aeroflot, det sibirske oljeselskapet Sibneft og 49 prosent av aksjene i en Russlands største TV-kanaler, «Første kanal», som han brukte for å sikre at Jeltsin fikk en andre presidentperiode, etter kommuniststatens fall. Foto: AFP PHOTO / BEN STANSALL / NTB Scanpix Vis mer

Oligarken var nemlig fast tennispartner med Jeltsin, og Jelstins datter, Tatjana Dyasjenkos, var Berezovskijs elsker, skriver The Telegraph. 

Berezovskij var regnet som eddekoppen i Boris Jeltsins hoff - også kalt «familien» - i Moskvas politiske maktsenter, Kreml.

Til tross for at de to ble bitre fiender, bidro Berezovskij til at Putin kom til makten som president i år 2000.

Det var han som gikk god for KGB-agenten Putin overfor Jeltsin.

Eide TV-kanal Da Putin så ble president  var to av Russlands største TV-kanaler eid av private eiere. Boris Berezovskij eide Første Kanal, som sendte flere kritiske innslag mot Putin etter at ubåten «Kursk» gikk ned med 118 mann i 2000.

Like etter katastrofen ble TV-kanaleieren kalt inn på teppet hos Putin. I et møte med presidenten ble han bedt om å selge kanalen til staten. Det nektet oligarken, som ble satt under etterforskning for svindel og skatteunndragelser.

Seinere i 2000 rømte han til London hvor han fikk politisk asyl.

TV-kanalen ble så overtatt og drives nå under streng sensur av Kreml - sammen med de to andre største kanalene.

Kritiserte Putin Etter at han flyktet i eksil til Storbritannia, begynte Berezovskij å kritisere den Putin han en gang hadde støttet.

Han hevdet at det var regimet som sto bak en serie bomber i boligblokker i Moskva og andre russiske byer høsten 1999, etter at Putin ble statsminister i august.

Teorien går ut på at Putin ødela blokkene for å få et påskudd til å starte den andre tsjetsjenia-krigen, som ga ham den populariteten som gjorde ham til president noen måneder etterpå.

Litvinenko-venn Berezovskij var ifølge BBC nær venn med den russiske eksspionen Alexander Litvinenko, som døde i 2006 etter at han ble forgiftet med det radioaktive materialet polonium 210.

TENNISPARTNERE:

Berezovskij var regnet som eddekoppen i Boris Jeltsins hoff, og de to var også faste tennispartnere.
Foto: Jørn H. Moen / NTB SCANPIX
TENNISPARTNERE: Berezovskij var regnet som eddekoppen i Boris Jeltsins hoff, og de to var også faste tennispartnere. Foto: Jørn H. Moen / NTB SCANPIX Vis mer

Russiske myndigheter har tidligere beskyldt motstandere basert i utlandet for å utføre drapet. Navnet til Berezovskij ble ikke nevnt, men det er antatt at han er en av dem de refererte til.

Berezovskij har selv nektet for dette, og kvitterte med å beskylde Putin for å personlig stå bak drapet.

NÆRE VENNER: Berezovskij var nær venn med eksspionen Alexander Litvinenko, som døde i 2006 etter å ha blitt forgiftet med det radioaktive materialet polonium 210. Arkivfoto: NTB SCANPIX / AP
NÆRE VENNER: Berezovskij var nær venn med eksspionen Alexander Litvinenko, som døde i 2006 etter å ha blitt forgiftet med det radioaktive materialet polonium 210. Arkivfoto: NTB SCANPIX / AP Vis mer