Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gifter seg i utlandet

Nesten ingen muslimske jenter og gutter i Norge gifter seg med en etnisk norsk person. Fra 1996 til 1999 ble 75 prosent av første- og andregenerasjon innvandrerjenter fra Pakistan, Tyrkia og Marokko gift med menn bosatt i foreldrenes hjemland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tallene er fra Statistisk sentralbyrå, og viser at ekteskap mellom muslimer og nordmenn ennå er veldig sjelden. Også blant andregenerasjoninnvandrere som er født og oppvokst i Norge, men har foreldre av utenlandsk opprinnelse.

Tallene viser ingen synkende tendens. Antall ekteskap med personer bosatt i foreldrenes opprinnelsesland øker hvert år. Ekteskap mellom disse innvandrergruppene og norskættede, er synkende.

Strenge regler

Forsker Inger Lise Lien ved Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR) har skrevet doktoravhandling om æresbegrepet. Hun er opprørt, men ikke overrasket over tallene.

- Hvis en muslimsk kvinne gifter seg med en kristen mann, bryter hun en lov. Det er et påbud som spesielt gjelder kvinner, sier Lien.

Lien mener at tallene viser at oppfatningene rundt muslimske regler for ekteskap lever videre i Norge, tross påvirkninger gjennom skole, likestilling og selvstendighetsidealer.

- Tradisjonen er sterk. Det er noe symbolsk med ekteskapet. Hvis en far har en sønn eller datter som har tillagt seg en mer vestlig livsstil, er bryllupet siste mulighet til å vise at han har kontroll, sier Lien.

Guttene er friere

Jentene er i en særstilling fordi de ikke kan leve ut forelskelser i ungdomstida. Guttene står litt friere.

- Guttene kan ha sin karnevalstid, men forskning viser at også de blir trukket tilbake når de skal gifte seg. Til sjuende og sist bøyer de av, sier Lien.

Tallene overrasker heller ikke Kari Vogt, førsteamanuensis i religionshistorie ved institutt for kulturstudier ved Universitetet i Oslo. Hun mener foreldres ønske om at barna skal gifte seg med en person med samme religiøse og etniske bakgrunn, bunner i tradisjon.

Vogt mener det kan ta generasjoner før vi får en endring på dette i Norge.

Tvangsekteskap

Talsmann for Islamsk Råd Norge, Zahid Mukhtar, skjønner godt at innvandrere velger ektemaker fra samme kultur: - I alle blandingsekteskap, enten de er muslimsk-norske eller tysk-norske, kan det oppstå problemer knyttet til språk-, kultur- og holdningsforskjeller. Noen blandingsekteskap fungerer bra, men ved å velge noen med samme levesett, er sjansen større for å lykkes, sier han.

Tvangsekteskap er forbudt etter islamsk lov, og Mukhtar mener det er lite utbredt i Norge. Giftepress er derimot vanlig.

- Noen opplever nok press fra gråtende mødre, og fedre som hevder at familien mister æren hvis ikke sønnen eller datteren gifter seg med den personen familien ønsker. Dette er misbruk av æresbegrepet, understreker Mukhtar.

LEVER I GETTOER: Svært mange innvandrere i Norge, spesielt i de store byene, lever i gettoer. Ønsket om at deres barn skal gifte seg med en av deres egen etnisitet er svært sterkt.
Hele Norges coronakart