Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gifter seg i verdensrommet

I kveld kjenner kjærligheten virkelig ingen grenser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Yuri Malenchenko (41) blir det første mennesket som gifter seg i verdensrommet når han i kveld får ja fra sin Yekaterina Dmitriyeva (26). Kosmonauten befinner seg i den internasjonale romstasjonen mens bruden står i en restaurant i Houston - 380 kilometer unna.

Paret skulle egentlig vies på vanlig jordisk vis etter å ha forlovet seg i desember. Men da brudgommens romtur ble forskjøvet, bestemte de seg for å gifte seg på den planlagte dagen likevel. Via Nasas kommunikasjonslinjer gir de hverandre ja, melder BBC.

Russerne ville hindre bryllup

Malenchenko har fått tilsendt smoking og giftering via en transportromferge, og forloveren Edward Lu spiller bryllupsmarsjen på medbrakt keyboard. En amerikansk advokat vil være til stede i Houston for å signere ekteskaps-dokumentene på kosmonautens vegne.

Da russerne fikk vite om det planlagte bryllupet for tre uker siden, forsøkte de å stanse seremonien. Yekaterina Dmitriyeva ble født i Sovjet, men flyttet til USA som 4-åring og er i dag amerikansk statsborger. Russisk lov forbyr militæroffiserer å gifte seg med utlendinger.

Solgte tv-rettighetene

Voldsomme protester fra vanlige russere gjorde at myndighetene likevel valgte å se mellom fingrene med det utenomjordiske bryllupet. Framtidige kosmonauter må trolig signere på at de ikke skal gifte seg mens de er i rommet. Myndighetene i Texas hadde ingen innvendinger mot langdistanse-bryllupet siden de anser turen i rommet som gyldig grunn til fravær.

Kveldens begivenhet føyer seg inn i rekken av russiske rom-rekorder. De var først med en mann, en hund, en kvinne og en turist i verdensrommet - og nå også med en brudgom, melder CNN.

Ekteparet har solgt rettighetene til seremonien til en amerikansk tv-stasjon som sender begivenheten direkte. Tilbake på jorda skal de gjenta løftene i en kirke i Russland før de drar til Australia på bryllupsreise.

LOVER EVIG TROFASTHET: Yuri Malenchenko og Ekaterina Dmitriev spaserer her i sentrum av Moskva. I kveld gifter de seg når ISS tar kontakt med Nasa-basen i Houston.