Australia:

Giftet seg på dødsleie: - Hjertet mitt brast

Brendan hadde kort tid igjen å leve. Da kom kjæresten Pagen inn på intensivavdelinga, ikledd brudekjole.

TRAGEDIE: Australske Pagen og Brandon Armanasco var forlovet og levde et lykkelig liv som trebarnsforeldre, da alt plutselig snudde. Reporter: Anabelle Bruun / Video: Privat Vis mer
Publisert

Det hadde alltid vært Pagen (35) og Brendan (36). Det australske paret hadde vært kjærester i mange år og fått tre barn sammen, da Brendan omsider fridde i juli 2021.

- Vi hadde vært sammen i 13 år og ekteskap sto aldri høyt på Brendans prioriteringsliste. I hans øyne var det bare et formelt «papir». Så da han til slutt fridde, ble jeg så overrasket at jeg helt glemte å svare, forteller Pagen Armanasco til Dagbladet.

Hun beskriver Brendan kjærlig som en av livets største skatter.

- Han var en typisk hardtarbeidende, australsk lastebilsjåfør. Men han hadde et hjerte av gull. Han var alltid klar til å hjelpe en kompis og nyte livet. Og så var han verdens stolteste pappa.

EVIG FORELSKET: Brendan og Pagen hadde vært sammen i 13 år da han omsider fridde til henne. Bildet er det siste som ble tatt før han ble alvorlig syk. Foto: Privat
EVIG FORELSKET: Brendan og Pagen hadde vært sammen i 13 år da han omsider fridde til henne. Bildet er det siste som ble tatt før han ble alvorlig syk. Foto: Privat Vis mer

Trebarnsmora gikk umiddelbart i gang med å planlegge bryllupet hun hadde drømt om siden hun var liten jente. Eventyrbryllupet skulle stå i mars 2023.

Så fikk de den knusende beskjeden.

Påvist hjertesykdom

Fem år tidligere var Brendan blitt diagnostisert med dilatert kardiomyopati.

Helse Norge beskriver dilatert kardiomyopati som en hjertemuskelsykdom der hjertekamrene utvides samtidig som muskulaturen svekkes. Dette påvirker hjertets evne til å pumpe blod.

På sikt kan det føre til hjertesvikt, alvorlige hjerterytmeforstyrrelser og hjertestans.

BLE SYK: Her gifter Bitupan Tamuli seg med sin kjæreste under svært spesielle omstendigheter. Video: Newslions. Vis mer

- Da Brendan omsider fikk diagnosen, hadde han vært uvel i omkring seks måneder og ble stadig verre, forteller Pagen.

- Vi hadde vært hos utallige leger som diagnostiserte ting som astma eller en infeksjon. Han ble sendt til røntgen uten at det ga noe reelt utfall.

Kollapset hjemme

Den dagen Brendan fikk diagnosen, hadde han akkurat kommet hjem fra jobb da han plutselig kollapset i stua.

- Han ba meg ringe hjemmelegen. Da legen så Brendan, ringte han straks etter ambulanse.

Det var mens de var på akuttmottaket at paret første gang hørte om kardiomyopati.

- Jeg husker jeg begynte å google det. Vi var begge så redde for hva dette betydde, minnes Pagen.

Selv om hun hele tida håpet Brendan skulle bli bedre, måtte de begge innse at livet hans ville bli forkortet.

Fem hjerteinfarkt på ett døgn

Brendans nyrer var begynt å svikte, ettersom hjertemedisiner i noen tilfeller kan skade organet ved langvarig bruk.

Søndag 13. november ble familiefaren i all hast fraktet til Princess Alexandra-hospitalet i Brisbane etter hjertestans. Mens han lå på intensivavdelingen, fikk han ytterligere fem hjerteinfarkt.

FAR OG DATTER: Brendan sammen med sin eldste datter, ni år gamle Charlotte. Foto: Privat
FAR OG DATTER: Brendan sammen med sin eldste datter, ni år gamle Charlotte. Foto: Privat Vis mer

02:30 på natta 14. november ringte legene til Pagen og ba henne om å komme så fort hun kunne.

- Jeg skyndte meg til ham. Der ble jeg møtt av et legeteam som forklarte at Brendan var veldig syk og at det var usannsynlig at han ville komme til å overleve.

Dette var noe de var blitt fortalt fire ganger tidligere i løpet av de siste tre månedene. Men denne gangen var det annerledes.

- Hjertet mitt brast, jeg var knust.

Spontant bryllup

Hvert av de fem hjerteinfarktene Brendan hadde fått i løpet av det siste døgnet, hadde skadd det allerede svake hjertet hans ytterligere. Den morgenen måtte de snakke om det uunngåelige.

- Selv om han nektet å akseptere det, var det én ting han angret på og det var at han ikke hadde giftet seg tidligere. Jeg ville ikke at han skulle dø mens han kjente på anger, så jeg begynte spørre litt rundt, minnes Pagen.

Der og da startet en intens kamp mot klokka.

- Jeg tok til Facebook for å få hjelp, jeg var desperat.

Hun kom raskt i kontakt med Kellie Raonbow som er såkalt celebrant og autorisert til å kunne gjennomføre vielsen på sykehuset.

VAKKER BRUD: Pagen ikledd brudekjolen sin, klar til å gi Brendan sitt ja fremfor familie og venner. Foto: Privat
VAKKER BRUD: Pagen ikledd brudekjolen sin, klar til å gi Brendan sitt ja fremfor familie og venner. Foto: Privat Vis mer

Til alt hell fikk Pagen donert en brudekjole som en lokal skredder fikk tilpasset i løpet av knappe to timer. Selv hadde hun litt pudder og en leppestift i veska som hun hadde slengt over skuldra da hun hastet hjemmefra den morgenen.

- Kellie tok kontroll over alt det juridiske, så jeg kunne tilbringe så mye tid med Brendan som mulig. Min mor og mine søstre ordnet med å hente kjolen min og fikset blomstene, mens pleiepersonalet på sykehuset hang opp julelys i vinduene.

«Ja» fra sykesenga

I løpet av fire timer, hadde de viktigste brikkene falt på plass i Pagens spontane bryllupsplan.

- Til tross for alt som skjedde rundt meg, klarte jeg på en eller annen måte å holde meg rolig. Brendan og jeg brukte mesteparten av dagen på å sitte og snakke om alt mulig. Han hadde en strøm av mennesker som besøkte ham og som holdt humøret vårt oppe.

Så kom det store øyeblikket.

ENDELIG: Det rykende ferske brudeparet sammen med deres eldste datter Charlotte (9). Foto: Privat
ENDELIG: Det rykende ferske brudeparet sammen med deres eldste datter Charlotte (9). Foto: Privat Vis mer

Først gikk eldstedatteren Charlotte (9) som blomsterpike. Deretter førte Pagens mor henne inn til Brendans seng.

I videoen som du kan se øverst i saken, ser vi Pagen smile i sin vakre, hvite brudekjole.

- Da jeg kom inn og Brendan kunne se meg, hvisket han lavt til meg at jeg var fantastisk.

Fra Brendans sykeseng, ga de hverandre sine «ja», omgitt av familie, leger og sykepleiere. Den rørende vielsen ble streamet via Facebook for familie og venner som ikke fikk vært til stede.

Stolt av barna

Pagen beskriver bryllupet som magisk. På henne virket det som universet sto på linje den dagen for at de skulle få det til.

- Når alt kommer til alt, handler et ekteskap om kjærligheten og forbindelsen mellom to mennesker. Han var min beste venn, og jeg ville ha giftet meg med ham i en papirpose hvis det var vårt eneste alternativ.

Bare noen dager etter vielsen, døde Brendan.

SI «SMIL»: Pagen forteller at hun er enormt takknemlig overfor leger og helsepersonell ved sykehuset der Brendan ble innlagt. Foto: Privat
SI «SMIL»: Pagen forteller at hun er enormt takknemlig overfor leger og helsepersonell ved sykehuset der Brendan ble innlagt. Foto: Privat Vis mer

Pagen forteller at hun er utrolig stolt over hvordan barna har taklet alt som har skjedd. Foreløpig er Georgia (2) og Wyatt (1) for unge til å forstå det helt.

- Vår eldste datter, Charlotte er 9 år og hun forstår det meste. Hun snakker ofte om ham og stiller spørsmål. Charlotte finner trøst i å skrive brev til ham. Hun har alle bildene, og en bamse med en innspilt hilsen fra ham.

Selv tar Pagen hver dag som den kommer.

- Det er utrolig vanskelig å forstå at han ikke kommer hjem. Men vi har et utrolig støttesystem rundt oss.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer