Giftgass påvist i kabin og cockpit i norske fly

Norske forskere er først i verden til å påvise giftige organofosfater i lufta som flypassasjerer og besetning puster inn. Kan skade nervesystemet og utløse psykoser.

FANT GIFTIGE STOFFER: Etter Dagbladets avsløringer om giftige organofosfater i turbin- og hydraulikkoljer i 2003, startet Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami) omfattende undersøkelser i flyindustrien. Foto: Kasper Solbu/Stami
FANT GIFTIGE STOFFER: Etter Dagbladets avsløringer om giftige organofosfater i turbin- og hydraulikkoljer i 2003, startet Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami) omfattende undersøkelser i flyindustrien. Foto: Kasper Solbu/Stami Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Vi er de første i verden som har lykkes med å utføre målinger i flykabiner under drift, takket være gode, egenutviklede metoder og godt samarbeid med luftfartsindustrien, sier direktør Pål Molander ved Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami).

Turbinoljene som brukes i flymotorer inneholder kjemiske stoffer som under høy temperatur kan utvikle seg til nervegassliknende forbindelser.

Etter Dagbladets omfattende artikkelserie om giftige organofosfater i turbin- og hydraulikkoljer som startet i 2003, fikk Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami) offentlige midler til et forskningsprosjekt og ansettelse av stipendiat Kasper Solbu som snart forsvarer sin doktorgradsavhandling.

Fant giftgass om bord I en fersk studie, publisert i tidsskriftet Journal of Environmental Monitoring, påviser forskerne ti ganger forhøyet nivå av det nervegiftige organofosfatet TCP i kabin og cockpit i et norsk passasjerfly.

Forskerne gjorde målinger i flyet etter at det var satt på bakken på grunn av gassene som oppsto etter en lekkasje av turbinolje i motoren.

Ved lekkasje eller søl av turbinoljeolje i flymotoren, kan nervegassliknende forbindelse oppstå når det blir varmt nok. Siden flyene henter pusteluft fra motorene, kan de giftige gassene finne veien til kabin- og cockpitlufta.

- Våre resultater indikerer at problematikken med organofosfater i kabin- og cockpitlufta etter oljelekkasje i motoren kan være reell, sier stipendiat Kasper Solbu til Dagbladet.

SLIK KAN DET ARTE SEG: Dette bildet er fra en dokumentert giftgasshendelse på en US Airways flight i september i fjor. Men det trenger ikke være synlig damp, selv om giftstoffer er til stede i kabinlufta. US Flight Safety Foundation anslår at giftgasshendelser daglig fører til mellom fem og ti avbrutte flygninger globalt. Foto: afaseattle.org
SLIK KAN DET ARTE SEG: Dette bildet er fra en dokumentert giftgasshendelse på en US Airways flight i september i fjor. Men det trenger ikke være synlig damp, selv om giftstoffer er til stede i kabinlufta. US Flight Safety Foundation anslår at giftgasshendelser daglig fører til mellom fem og ti avbrutte flygninger globalt. Foto: afaseattle.org Vis mer

- Funnene våre gir støtte for hypotesen om at organofosfatnivået blir høyere når man har slike uforutsette hendelser. Dette er en problemstilling som flere internasjonale forskningsmiljøer nå undersøker nærmere, sier Pål Molander som har vært prosjektleder for forskningsprosjektet som er finansiert av Arbeidsdepartementet.

Testet fly og helikopter Solbu og kollegene på Stami har samarbeidet med fire norske flyselskap og målt etter organofosfater i seks typer jetmotorfly, propellfly og helikopter. Målingene omfatter totalt 40 fly og er tatt fra en svensk og åtte norske flyplasser i løpet av en periode på to år.

Også under normal drift fant forskerne tidvis spor av giftige organofosfater i norske fly.

- Men under normal drift snakker vi om veldig lave og ubetydelige nivåer. Problemstillingen er først og fremst knyttet til uforutsette turbinoljelekkasjer som inntreffer svært sjelden, påpeker Molander.
 
De norske forskerne viser i sin studie til tidligere internasjonale studier hvor det framgår at det er rapportert om alt fra irritasjon til akutte forgiftninger blant passasjerer og flygende personell etter giftgasshendelser i fly.

Det er også blitt meldt om kronisk nevrologisk sykdom og psykiatriske syndromer etter langvarig lav eksponering for organofosfater, men her er forskningslitteraturen sparsom.

Norsk pilot skadd for livet Dagbladet har avdekket at svært mange flyansatte verden over mener de har fått varige skader på nervesystemet som følge av giftgasseksponering i fly.

Industrien anerkjenner at forurenset pusteluft i fly kan være et sikkerhetsproblem. men hevder at langvarig, lav eksponering ikke er helseskadelig. Slike langtidseffekter er aldri blitt forsket på.

I år 2000 ble en norsk SAS-kaptein skadd for livet etter gass i cockpit.

GIFTSTIPENDIAT: Kasper Solbu ved Stami har undersøkt hvilke giftstoffer som kan oppstå i kabin og cockpit ved oljelekkasje i flyets motor. Foto: Stami
GIFTSTIPENDIAT: Kasper Solbu ved Stami har undersøkt hvilke giftstoffer som kan oppstå i kabin og cockpit ved oljelekkasje i flyets motor. Foto: Stami Vis mer

Yrkeshygieniker Halvor Erikstein i fagforeningen Safe har lenge vært opptatt av helsefarene knyttet til organofosfateksponering, både i fly- og offshoreindustrien.

- Det er veldig bra at Stami klarer å få synliggjort problemstillingen gjennom sin studie, sier Erikstein til Dagbladet.

Giftgasser i fly

• Hydraulikk- og turbinoljer i flyets motor inneholder giftige organofosfater. Ved lekkasje eller søl av disse oljene i flymotoren, kan nervegassliknende forbindelse oppstå når det blir varmt og finne veien til kabin- og cockpitlufta.

• Dagbladet.no har dokumentert mange hendelser med slike giftgasser i fly. Ved flere tilfeller har dramatiske situasjoner oppstått.

• Industrien anerkjenner at forurenset pusteluft i fly kan være et sikkerhetsproblem. men hevder at langvarig, lav eksponering ikke er helseskadelig. Slike langtidseffekter er aldri blitt forsket på.

• SAS har overfor Dagbladet.no vedgått at de har rapporterte tilfeller av giftgasshendelser om bord.

• Dagbladet har avdekket at svært mange flyansatte verden over mener de har fått varige skader på nervesystemet som følge av giftgasseksponering i fly.

• Industrien anerkjenner at forurenset pusteluft i fly kan være et sikkerhetsproblem. men hevder at langvarig, lav eksponering ikke er helseskadelig. Slike langtidseffekter er aldri blitt forsket på.

• I år 2000 ble en norsk SAS-kaptein skadd for livet etter gass i cockpit.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer