(Dagbladet): - Vi er de første i verden som har lykkes med å utføre målinger i flykabiner under drift, takket være gode, egenutviklede metoder og godt samarbeid med luftfartsindustrien, sier direktør Pål Molander ved Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami).
Turbinoljene som brukes i flymotorer inneholder kjemiske stoffer som under høy temperatur kan utvikle seg til nervegassliknende forbindelser.
Etter Dagbladets omfattende artikkelserie om giftige organofosfater i turbin- og hydraulikkoljer som startet i 2003, fikk Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami) offentlige midler til et forskningsprosjekt og ansettelse av stipendiat Kasper Solbu som snart forsvarer sin doktorgradsavhandling.
Fant giftgass om bord I en fersk studie, publisert i tidsskriftet Journal of Environmental Monitoring, påviser forskerne ti ganger forhøyet nivå av det nervegiftige organofosfatet TCP i kabin og cockpit i et norsk passasjerfly.
Forskerne gjorde målinger i flyet etter at det var satt på bakken på grunn av gassene som oppsto etter en lekkasje av turbinolje i motoren.
Ved lekkasje eller søl av turbinoljeolje i flymotoren, kan nervegassliknende forbindelse oppstå når det blir varmt nok. Siden flyene henter pusteluft fra motorene, kan de giftige gassene finne veien til kabin- og cockpitlufta.
- Våre resultater indikerer at problematikken med organofosfater i kabin- og cockpitlufta etter oljelekkasje i motoren kan være reell, sier stipendiat Kasper Solbu til Dagbladet.

- Funnene våre gir støtte for hypotesen om at organofosfatnivået blir høyere når man har slike uforutsette hendelser. Dette er en problemstilling som flere internasjonale forskningsmiljøer nå undersøker nærmere, sier Pål Molander som har vært prosjektleder for forskningsprosjektet som er finansiert av Arbeidsdepartementet.
Testet fly og helikopter Solbu og kollegene på Stami har samarbeidet med fire norske flyselskap og målt etter organofosfater i seks typer jetmotorfly, propellfly og helikopter. Målingene omfatter totalt 40 fly og er tatt fra en svensk og åtte norske flyplasser i løpet av en periode på to år.
Også under normal drift fant forskerne tidvis spor av giftige organofosfater i norske fly.
- Men under normal drift snakker vi om veldig lave og ubetydelige nivåer. Problemstillingen er først og fremst knyttet til uforutsette turbinoljelekkasjer som inntreffer svært sjelden, påpeker Molander.
De norske forskerne viser i sin studie til tidligere internasjonale studier hvor det framgår at det er rapportert om alt fra irritasjon til akutte forgiftninger blant passasjerer og flygende personell etter giftgasshendelser i fly.
Det er også blitt meldt om kronisk nevrologisk sykdom og psykiatriske syndromer etter langvarig lav eksponering for organofosfater, men her er forskningslitteraturen sparsom.
Norsk pilot skadd for livet Dagbladet har avdekket at svært mange flyansatte verden over mener de har fått varige skader på nervesystemet som følge av giftgasseksponering i fly.
Industrien anerkjenner at forurenset pusteluft i fly kan være et sikkerhetsproblem. men hevder at langvarig, lav eksponering ikke er helseskadelig. Slike langtidseffekter er aldri blitt forsket på.
I år 2000 ble en norsk SAS-kaptein skadd for livet etter gass i cockpit.

Yrkeshygieniker Halvor Erikstein i fagforeningen Safe har lenge vært opptatt av helsefarene knyttet til organofosfateksponering, både i fly- og offshoreindustrien.
- Det er veldig bra at Stami klarer å få synliggjort problemstillingen gjennom sin studie, sier Erikstein til Dagbladet.
Giftgasser i fly
• Hydraulikk- og turbinoljer i flyets motor inneholder giftige organofosfater. Ved lekkasje eller søl av disse oljene i flymotoren, kan nervegassliknende forbindelse oppstå når det blir varmt og finne veien til kabin- og cockpitlufta.• Dagbladet.no har dokumentert mange hendelser med slike giftgasser i fly. Ved flere tilfeller har dramatiske situasjoner oppstått.
• Industrien anerkjenner at forurenset pusteluft i fly kan være et sikkerhetsproblem. men hevder at langvarig, lav eksponering ikke er helseskadelig. Slike langtidseffekter er aldri blitt forsket på.
• SAS har overfor Dagbladet.no vedgått at de har rapporterte tilfeller av giftgasshendelser om bord.
• Dagbladet har avdekket at svært mange flyansatte verden over mener de har fått varige skader på nervesystemet som følge av giftgasseksponering i fly.
• Industrien anerkjenner at forurenset pusteluft i fly kan være et sikkerhetsproblem. men hevder at langvarig, lav eksponering ikke er helseskadelig. Slike langtidseffekter er aldri blitt forsket på.
• I år 2000 ble en norsk SAS-kaptein skadd for livet etter gass i cockpit.