- Giftig allianse

Noas og Venstre går hardt ut mot den nye asylalliansen mellom Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Fremskrittspartiet. De advarer mot et regjeringsskifte som vil flytte asylpolitikken langt til høyre for dagens regjering.

STØTTE: Fremskrittspartiet og Senterpartiet støttet Arbeiderpartiet i fire innstramminger i asylpolitikken denne uka. Foto: Vidar Ruud / NTB
STØTTE: Fremskrittspartiet og Senterpartiet støttet Arbeiderpartiet i fire innstramminger i asylpolitikken denne uka. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringspartiene Høyre, KrF og Venstre hastebehandlet denne uka Frp-seirene fra budsjettforhandlingene, som Dagbladet tidligere har meldt.

Men samtidig som Stortinget banket gjennom økning i bokravet for varig oppholdstillatelse fra tre til fem år og strengere regler for familiegjenforening for flyktninger, benyttet Arbeiderpartiet anledningen til å fremme sju forslag fra sin egen innvandrings- og asylpolitikk.

Fire av forslagene fikk flertall med støtte fra Senterpartiet og Fremskrittspartiet. Stortingsflertallet har dermed bedt regjeringen om å komme med forslag til lovendringer for å gjennomføre følgende innstramminger:

  • Gi et klarere skille mellom konvensjonsstatus (asyl) og subsidiær beskyttelse gjennom å begrense retten til familiegjenforening og utvide bruken av midlertidige tillatelser ved subsidiær beskyttelse.
  • Begrense irregulær migrasjon ved å aktivt bruke dagens hjemmel til å henvise asylsøkere til trygge tredjeland utenfor EU.
  • Stille samme krav til kartlegging av identitet for permanente oppholdstillatelser og familieetablering som for statsborgerskap.
  • Sikre selvforsørgelse ved familieetablering ved å skjerpe underholdskravet samt vurdere skjerping av bestemmelsen om tilsynskravet i slike saker.

Nors organisasjon for asylsøkere (Noas) reagerer sterkt på innstrammingene og mener Arbeiderpartiet nå tar norsk asylpolitikk helt i ytterkanten av det internasjonale konvensjoner tillater.

- Dette er en ny asylallianse. Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Fremskrittspartiet har nå plassert seg godt til høyre for regjeringen. Det er kraftige innstramminger i en tid med rekordlave asyltall til Norge på grunn av corona og situasjonen i Hellas, sier generalsekretær Pål Nesse i Noas.

Noas overrasket

Det første forslaget om å lage et klarere skille mellom dem som har rett på konvensjonsstatus og subsidiær beskyttelse kan høres teknisk ut. I realiteten vil det skape et a- og b-lag blant flyktninger, mener Nesse.

- Dette innebærer at folk som ikke er individuelt forfulgt ikke skal få vanlig flyktningstatus. Hvis ikke navnet ditt står på bomben som faller over Aleppo, holder det ikke for å få full flyktningstatus. Dette skillet advarer FN sterkt imot. De vil gi færre rettigheter til dem som ikke er individuelt forfulgt, fortsetter Noas-sjefen.

Arbeiderparti-forslagene er hentet rett ut fra partiets Migrasjonsmanifest, som ble enstemmig vedtatt på landsmøtet i fjor. Utvalget som arbeidet fram manifestet var bredt sammensatt med representasjon fra AUF.

Ingen av Arbeiderpartiets delegater på landsmøtet - inkludert alle fra AUF - stemte mot manifestet, som Noas mener undergraver Norges status internasjonalt som en humanitær nasjon.

- Dette har vært en tendens i Arbeiderpartiet over tid. Jeg er overrasket over det manglende internasjonale perspektivet og at de flytter seg til høyre for regjeringen. Jeg tror de gjør det av frykt for å miste flere stemmer. Men jeg ser ikke bort fra at dette blir selvoppfyllende. Det at Norge skal være blant de strengeste i verden undergraver vår stilling internasjonalt, sier Nesse.

- Skummelt

Unge Venstre-leder Sondre Hansmark deler Noas' analyse av det politiske kartet.

- Dette viser at en regjering som består av Arbeiderpartiet og Senterpartiet gir den desidert strengeste innvandringspolitikken. Det er skummelt å se hvor lett det er for dem å finne sammen med Fremskrittspartiet. Blir det Ap og Sp i regjering er det ingenting som tøyler dem fra å danne flertall med Frp for å stramme mest mulig inn, sier Hansmark.

Hansmark mener Norge nå - takket være Arbeiderpartiet - er iferd med å gi dårligere beskyttelse for dem som står i fare for å returneres til dødsstraff og tortur, ved at de skal gis subsidiær beskyttelse.

- Det gir ingen mening. Det er helt åpenbart at disse flyktningene bør få permanent oppholdstillatelse i Norge, sier Hansmark, som også mener det er problematisk at Ap går inn for retur til tredjeland.

- I praksis betyr det at Norge skal betale fattigere land for at de skal ta imot asylsøkere. Jeg mener vi som verdens rikeste land har kapasitet til å ta imot folk på flukt. Kan Russland eventuelt regnes som et trygt tredjeland for Arbeiderpartiet? Det er den type avtaler Ap vil ha for å ikke ta vare på folk som har et beskyttelsesbehov, avslutter Unge Venstre-lederen.

«Solidarisk»

Masud Gharahkhani ledet Arbeiderpartiets migrasjonsutvalg, er innvandringspolitisk talsperson - og sto bak forslagene både Noas og Venstre reagerer sånn på.

Han påpeker at Arbeiderpartiet i sitt alternative budsjett går inn for å øke antall kvoteflyktninger til 3500 - fra regjeringens 3000. Han går heller ikke med på at Ap-forslagene er innstramminger.

- Både Venstre og KrF kunne sikret flertall for en mer solidarisk flyktningpolitikk ved å stemme for disse forslagene. Men de valgte i stedet å stemme mot alle våre forslag, sier Gharahkhani til Dagbladet.

Buskerud-politikeren stusser også veldig over at det er Arbeiderpartiet som blir beskyldt for å gi Fremskrittspartiet innflytelse over asyl- og innvandringspolitikken. All den tid Venstre og KrF har sittet i regjering med Fremskrittspartiet.

- Det er Venstre og KrF som som har gitt Frp hånda på rattet innvandringspolitikken. Venstre og KrF kunne sikret flertall for en helhet som hadde gitt en mer rettferdig og solidarisk innvandringspolitikk som hadde hjulpet flere. Det gjorde de ikke. Hvis KrF og Venstre synes Frp har for mye makt i innvandringspolitikken får de ta en runde med seg selv. Det er ene og alene de som har gitt og fortsetter å gi Frp den makta, sier Gharahkhani.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer