Giftig arbeidsplass tok liv og helse

Fersk rapport viser at halvparten av undersøkte oljearbeidere er skadd av arbeidsmiljøet.

OLJESKADDE: Kreftrammede John Engedal (t.v) og hans løsemiddelskadde kolleger Jan Terje Biktjørn og Bjarne Kapstad opplevde å bli syke av jobben på Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Foto: Bjørn Langsem
OLJESKADDE: Kreftrammede John Engedal (t.v) og hans løsemiddelskadde kolleger Jan Terje Biktjørn og Bjarne Kapstad opplevde å bli syke av jobben på Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Harald Kristensen (57) ruller rundt på eiendommen sin i Vanse i Vest-Agder. Endelig kan hans nyinnkjøpte sekshjuling ta ham til plasser en elendig kropp har hindret ham fra å besøke i ti år.

Nylig fikk Kristensen nær 2,3 millioner kroner i erstatning. Forsikringsselskapet godkjenner nå at sykdommen hans skyldes den kjemiske eksponeringen han ble utsatt for i en årrekke på Ekofisk-feltet i Nordsjøen.

- Jeg har kjøpt meg nye bein, så når går det over stokker og stein som bare det. Familien min unner meg virkelig dette, sier Harald Kristensen. - Halvparten er yrkessykeHan er en av 83 tidligere oljearbeiderne som er blitt utredet ved en arbeidsmedisinsk sykehusavdeling i løpet av de tre siste årene. Etter Dagbladets avsløringer av kreft og giftskader blant oljearbeidere, bestemte Arbeids- og inkluderingsdepartementet at syke oljearbeidere skulle gis et samordnet tilbud om arbeidsmedisinsk utredning.

Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami) fikk i oppdrag å utarbeide felles retningslinjer for utredninger av denne pasientgruppa. Nå har Stami levert en rapport til departementet som slår fast at oljearbeidere har tatt skade av kjemikaliepåvirkning offshore.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.