Giftig arbeidsplass tok liv og helse

Fersk rapport viser at halvparten av undersøkte oljearbeidere er skadd av arbeidsmiljøet.

OLJESKADDE: Kreftrammede John Engedal (t.v) og hans løsemiddelskadde kolleger Jan Terje Biktjørn og Bjarne Kapstad opplevde å bli syke av jobben på Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Foto: Bjørn Langsem
OLJESKADDE: Kreftrammede John Engedal (t.v) og hans løsemiddelskadde kolleger Jan Terje Biktjørn og Bjarne Kapstad opplevde å bli syke av jobben på Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Foto: Bjørn LangsemVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Harald Kristensen (57) ruller rundt på eiendommen sin i Vanse i Vest-Agder. Endelig kan hans nyinnkjøpte sekshjuling ta ham til plasser en elendig kropp har hindret ham fra å besøke i ti år.

Nylig fikk Kristensen nær 2,3 millioner kroner i erstatning. Forsikringsselskapet godkjenner nå at sykdommen hans skyldes den kjemiske eksponeringen han ble utsatt for i en årrekke på Ekofisk-feltet i Nordsjøen.

- Jeg har kjøpt meg nye bein, så når går det over stokker og stein som bare det. Familien min unner meg virkelig dette, sier Harald Kristensen.

- Halvparten er yrkessyke

Han er en av 83 tidligere oljearbeiderne som er blitt utredet ved en arbeidsmedisinsk sykehusavdeling i løpet av de tre siste årene. Etter Dagbladets avsløringer av kreft og giftskader blant oljearbeidere, bestemte Arbeids- og inkluderingsdepartementet at syke oljearbeidere skulle gis et samordnet tilbud om arbeidsmedisinsk utredning.

Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami) fikk i oppdrag å utarbeide felles retningslinjer for utredninger av denne pasientgruppa. Nå har Stami levert en rapport til departementet som slår fast at oljearbeidere har tatt skade av kjemikaliepåvirkning offshore.

• Om lag halvparten av oljearbeiderne, som i løpet av perioden 2006-2008 er ferdig utredet ved de arbeidsmedisinske avdelingene, har sykdommer/symptomer som kan settes i sammenheng med arbeidsmiljøet.

• Hos 18 prosent ble sykdommen klassifisert som «overveiende sannsynlig arbeidsrelatert».

• Hos 31 prosent ble sykdommen klassifisert som «sannsynlig arbeidsrelatert».

- Resultatene gir en klar indikasjon på at arbeidsmiljøet i Nordsjøen har hatt evnen til å forårsake varige skade hos oljearbeidere, sier avdelingsdirektør Helge Kjuus ved Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami).

Kjuus påpeker at rapporten er å betrakte som en «grov sammenstilling» som ikke gir den store detaljkunnskapen.

- Det er ikke mulig ut fra denne registreringen å identifisere spesifikke eksponeringsforhold eller opphopning av sykdom som i dag skulle kreve spesiell oppfølging, forklarer han.

MILLIONERSTATNING: Tidligere Ekofisk-arbeider Harald Kristensen fikk nylig nær 2,3 millioner kroner i erstatning for helseskadene han pådro seg i Nordsjøen. Det første han gjorde var å kjøpe seg denne sekshjulingen, slik at han kan komme seg rundt i naturen, trass i dårlige bein. Foto: Privat
MILLIONERSTATNING: Tidligere Ekofisk-arbeider Harald Kristensen fikk nylig nær 2,3 millioner kroner i erstatning for helseskadene han pådro seg i Nordsjøen. Det første han gjorde var å kjøpe seg denne sekshjulingen, slik at han kan komme seg rundt i naturen, trass i dårlige bein. Foto: Privat Vis mer

- Riktig initiativ
Arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen mener det er nødvendig å undersøke hva oljearbeiderne har vært utsatt for.

- Departementet tok i 2006 initiativ til å framskaffe et bedre grunnlag for å vurdere mulige årsakssammenhenger med kjemikalieeksponeringer for å bidra til at arbeidere som mener seg skadet i offshorevirksomheten skulle få tilstrekkelig god oppfølging i helsevesenet, sier arbeids- Dag Terje Andersen og legger til:

- 83 personer ble henvist fra fastlege til undersøkelse. Resultatene fra rapporten viser at det var riktig av oss å ta et slikt initiativ, sier statsråden.

Dag Terje Andersen sier han er opptatt av at de det gjelder blir grundig fulgt opp i helsevesenet og i trygdesystemet.

- Disse arbeidsmedisinske utredningene er viktige grunnlag for den enkelte som vil søke yrkesskadeerstatning, sier statsråden.

Bare 7 av 136 har fått erstatning

Men veien fra et positivt utredningsresultat hos arbeidsmedisiner til erstatningsutbetaling fra forsikringsselskap har vist seg lang og vanskelig for mange. Harald Kristensen er bare den sjuende av 136 syke oljearbeidere som fremmet krav om erstatning, som har fått penger fra forsikringsselskapet siden Dagbladet startet artikkelserien «Oljemarerittet» 5. november 2005.

At forsikringsselskapenes egne medisinske rådgivere bestrider konklusjonene fra de arbeidsmedisinske avdelingene, er slett ikke uvanlig.

- Det viktigste for meg er endelig å bli trodd. Nå slipper jeg å føle at jeg blir sett på som en tulling og en hypokonder. I fire år opplevde jeg å være en kasteball i systemet som ingen ville vite noe av.

- Jeg håper løsningen i min sak kan bidra til at det blir lettere også for andre å nå fram, sier Harald Kristensen til Dagbladet.no.