Giftig gass fra komfyren

Flere typer nye komfyrer avgir ekstremt giftige gasser når stekeovnene varmes opp for første gang. Den norske produsenten Electrolux fikk den sjokkerende forskningsrapporten i forrige uke, men slo ikke alarm - verken til myndigheter eller overfor publikum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske komfyr-produsenter iverksetter nå krisetiltak for å redusere giftfaren, men landets største elektroforhandler, Elkjøp-kjeden, stoppet i går kveld alt salg av nye komfyrer.

- Vi vil ikke selge komfyrer før leverandørene bringer klarhet i hvilket bindemiddel som brukes i isolasjonsmaterialet. Vi må også vite i hvilken grad avbrenning kan gjøres på en forsvarlig måte hjemme hos kunden, sier informasjonsdirektør Erling Thune i Elkjøp til Dagbladet.
Også andre kjeder og butikker vurderer nå å stoppe komfyrsalget.

Ingen kan i dag svare på hva slags skadevirkninger brukerne eventuelt kan ha blitt påført.

Tok livet av 2000

Det er en svensk forskningsrapport som avslører at minst tre norske produsenter, henholdsvis Electrolux, Beha og Grepa, bruker isolasjonsull som avgir giftig gass når komfyren varmes opp første gang. Problemet gjelder tusenvis av komfyrer produsert de siste tiår.

Gassen, metylisocyanat, er den samme som tok livet av 2000 mennesker da den lekket ut fra en fabrikk i byen Bhopal i India i 1984.
Forskningsrapporten som fikk alarmen til å gå i går kveld, er skrevet av Yrkesmedisinska kliniken i Lund:

- Vi fikk et tips om at det dannes metylisocyanat når steinull varmes opp, og at steinull brukes i Electrolux-komfyrer.

Dalene understreker at det må gjøres flere forsøk:

- Vi gjorde bare ett forsøk, hvilket er altfor lite. Det trengs mange flere forsøk før vi kan vite om giften er helt borte.

Telefonene glødet

Telefonene glødet hos den norske produsenten Electrolux på Eidsvoll i går. Både forbrukere og forhandlere ville vite om det er riktig at isolasjonsmaterialet i Electrolux-komfyrene gir fra seg giftgass.

Direktør Oscar Støversten i Electrolux bestrider ikke forskningsresultatet i Lund, men vil ikke krisemaksimere:
- Både vi og andre produsenter har i årevis brukt mineralull til isolasjon uten personskader. Problemet oppstår bare den aller første gangen komfyren brukes. Har man fulgt bruksanvisningen og «brent av» den nye stekeovnen, er det ingen fare for giftgasser etterpå.

Skal granskes

Electrolux-ledelsen fikk forskningsrapporten på bordet i forrige uke, men først i går kom krisetiltakene som skal gjenvinne forbrukernes tillit:

  • Alle komfyrer skal fra nå av brennes av før de forlater fabrikken.
  • Kunder som akkurat har fått seg ny komfyr, kan få hjelp fra Electrolux til å «brenne hjemme».
  • Isolasjonsmaterialet skal i nær framtid bli skiftet ut med noe annet.

Statens forurensingstilsyn (SFT) skal kontrollere at det ikke kommer giftige produkter på markedet, men i går var seksjonsleder Marit Kjeldby like dårlig informert som resten av landet:

- Vi forventer at Electrolux i Norge snarest og uten opphold sender oss den svenske forskningsrapporten. Så skal vi umiddelbart granske den sammen med Helsetilsynet. Det må ikke være noen tvil om vi tar denne saken alvorlig, sier Kjeldby til Dagbladet.

VIL ISOLERE PROBLEMET: - Saken er overopphetet, mener direktør Oscar Støversten i Electrolux.