Giftig partikkelsky i Oslofjorden

Dumper Bly, kvikksølv og PCB. Se Bellonas video!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Oslo Havn rydder opp i gammelt giftig avfall i Indre Oslofjord, og har fått tillatelse til å legge miljøgiftene i et dypvannsdeponi ved Malmøykalven innerst i Oslofjorden.

Norges Geotekniske institutt har satt opp fire målestasjoner utenfor deponiet, og de fant kvikksølv i høye konsentrasjoner 300 meter unna deponiet.

- Vi har en rapport som viser høy kvikksølvspredning ut av deponiet mot Nesodden, sier Thomas Hartung i Innbyggerinitiativet på Nesodden til Dagbladet.no.

Sammen med miljøstiftelsen Bellona og Miljøvernforbundet er de bekymret over at det giftige slammet blir lagret på havbunnen. Bellona mener det sikreste hadde vært å lagre dette på land.

Skal flytte 650.000 kubikkmeter slam

Torild Jørgensen, prosjektleder i Ren Oslofjord, understreker at prosessen med mudring og lagring av avfallet er tilfredsstillende, men en video Bellona filmet i mars i år, viser at det er grunn til tvil.

Avfallet inneholder også andre kjente miljøgifter som PCB, TBT, og bly.

Det er planlagt å flytte 650.000 kubikkmeter bunnslam og så langt er 45.000 kubikkmeter flyttet til dypvannsdeponiet. Marius Dahlen i Bellona bekrefter at dette er den største opprydningsaksjonen av havbunn i Norges historie. Dahlen som nylig har bidratt til Sedimentrådets rapport, bekrefter at det er mangelfulle kunnskaper om metoden og mulige miljøkonsekvenser. Bellona er skeptisk til dagens behandling av de giftige stoffene og ønsker deponering på land.

Partikkelsky Videobildene fra Bellona viser en giftsky opp til 30 meter fra overflaten. Foto: Bellona/Øistein Norum Monsen
Partikkelsky Videobildene fra Bellona viser en giftsky opp til 30 meter fra overflaten. Foto: Bellona/Øistein Norum Monsen Vis mer

Thomas Hartung i Innbyggerinitiativet på Nesodden, beskylder Oslo Havn for bevisst å spekulere i utslipp av miljøgifter.

Han er redd for hvilke konsekvenser dette vil ha på dyrelivet i fjorden og mener det kun er økonomiske hensyn som ligger til grunn for avgjørelsen om å oppbevare avfallet i dypvannsdeponi.

- Badevannet er trygt

Torild Jørgensen forstår at folk er redde, men at badevannet i Oslofjorden er godkjent og at ingen behøver å bekymre seg for sommersesongen.

Arbeidet er planlagt ferdig i 2009.

Si din mening om dypvannsdeponiet!

Giftig partikkelsky i Oslofjorden
Oversiktskart Kartet viser hvor det skal mudres og dypvannsdeponiet ved Malmøykalven