Giftig rakfisk

Store mengder av den farlige bakterien Clostridium botulinum ble i julen oppdaget i rakfisk laget av en mann i Skien-området. Mannens sønn ble kraftig matforgiftet og innlagt på Ullevål sykehus i Oslo etter å ha spist fisken lille julaften.<

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Også rakfiskprodusenten selv og hans kone følte seg dårlige etter å ha spist fisken. Den farlige matforgiftningen botulisme kan i verste fall være dødelig. Sykdommen skal umiddelbart meldes til Statens institutt for folkehelse og kommunelegen.

Ifølge Folkehelsa er det til nå ikke meldt om flere tilfeller av botulisme som kan knyttes til rakfiskpartiet i Skien.

Mest i Hedmark

I perioden 1975 til og med 1997 ble det meldt 26 tilfeller av botulisme. En av de rammede døde. Det skjedde i Hedmark i 1975. Hedmark er for øvrig det fylket med klart flest tilfeller av botulisme, 13 i alt i perioden.

I fjor ble det for første gang meldt om botulisme hos et spedbarn i Norge. Barnet fikk forgiftningen etter å ha inntatt importert honning. For første gang ble det også påvist sårbotulisme her i landet i fjor. Tre sprøytenarkomane fikk infeksjonen.

De første symptomene på botulisme er ofte kvalme, oppkast, tørr munn og uklart syn. Dersom sykdommen er mild, forsvinner symptomene etter hvert.

Slapp etter prøvesmaking

Rakfiskprodusenten i Skien-området henvendte seg i begynnelsen av desember til Næringsmiddeltilsynet for Skien, Nome og Siljan fordi han hadde mistanke om at han hadde svake symptomer på botulisme etter å ha prøvesmakt fisken.

I romjula ble sønnen innlagt på Ullevål, og mannens kone fikk også symptomer på botulisme, ifølge Folkehelsas ukentlige rapport om smittsomme sykdommer.

De to tilfellene ble meldt muntlig til Folkehelsa umiddelbart, og rester av fisken ble sendt til Norges veterinærhøgskole for analyse. Prøvene viste store mengder Clostridium botulinum i fisken.

Folkehelsa mener det er mest sannsynlig at utviklingen av giften skjedde under produksjonen av rakfisk hjemme hos mannen. (NTB)