Brann i prosessanlegg:

Giftig røyk

Like før halv tre torsdag ettermiddag fikk nødetatene melding om brann i en lagerbygning på et prosessanlegg på Ågotnes i Øygarden kommune. Politiet har opprettet sikkerhetssone på 300 meter.

FULL FYR: Brannvesenet har enda ikke meldt om kontroll på brannen. Da mannskapene kom til stedet meldte de om full fyr. Foto: Vest politidistrikt.
FULL FYR: Brannvesenet har enda ikke meldt om kontroll på brannen. Da mannskapene kom til stedet meldte de om full fyr. Foto: Vest politidistrikt. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SISTE: Brannvesenet har kontroll over brannen i gjenvinningsanlegget ved Ågotnes. Innsatsen trappes ned.


Vest politidistrikt melder på Twitter at de har rykket ut til brann i et prosessanlegg i Ågotnes.

Politiet fikk melding om hendelsen klokka 14.27.

110 Vest skriver på Twitter at det er snakk om brann på et større gjenvinningsanlegg. Bergensavisen melder at det er opprettet en sikkerhetssone på 300 meter.

Full fyr

I en pressemelding opplyser Vest politidistrikt at en rekke ressurser ble sendt til stedet, hvor det så ble meldt om full fyr i bygningen.

Bygningen inneholder lagring av en god del kjemikalier, ukjent mengde og type.

- På grunn av dette er det opprettet en sikkerhetssone på 300 meter rundt bygningen som brenner på grunn av eksplosjonsfaren, skriver politiet i pressemeldingen.

Det skal ikke være meldt om noen savnede i brannen.

Politiet skriver at røyken fra brannen antas å være giftig. Beboere i området som er i nærheten til brannstedet bes holde vinduer lukket og unngå å puste inn røyken og bevege seg inn i områder med røyk.

- Kontakt legevakt

Tidligere ble det meldt om radioaktivt materiale i bygningen. Samtidig fikk mannskap på stedet beskjed om å dekke til hud.

Vakthavende brannsjef i Øygarden kommunen Bjørn Olav Paulsen, melder til Dagbladet at det skyldtes en uavklart situasjon da man ikke visste om det var brann i radioaktivt materiale.

Paulsen bekrefter at det ikke er snakk om radioaktive partikler eller stråling på stedet.

- Den viktigste oppfordringen er dermed at beboere i nærheten holder vinduer lukket, sier Paulsen.

Det skal imidlertid være et godt stykke fra anlegget til bebyggelse.

- Det er snakk om en stor produksjonshall hvor de oppbevarer boreslam. Der er det full overtenning, sier vaktkommandør ved 110-sentralen Jan Ove Haga til BA klokka 1450.

- Via Franzefoss er det nå meldt at det ikke er radioaktivt avfall i bygget. Så den faren er over, sier Jan Ove Haga, vaktkommandør ved 110-sentralen rundt klokka 1630, ifølge BA.

Politioverbetjent Kjell Bjørn Heggøy i Øygarden-politiet sier til BT at røyken er svært giftig og ber alle som kan ha pustet inn røyken om ta kontakt med legevakt.

Ikke kontroll på brannen

- Per nå er det ingen privatboliger eller andre bygninger utenfor anlegget som er evakuert, men alle de ansatte på prosessanlegget blir evakuert ut fra området. Det er per nå et ukjent antall personer som blir evakuert, og de blir ivaretatt av politiet på stedet.

Det er en større mengde ressurser fra nødetatene i arbeid på stedet. I tillegg bistår Kystvakten og private båter med slukkeutstyr med ressurser fra sjøen, ifølge Vest politidistrikt.

Paulsen opplyser at det forekommer brann inne i bygningen, hvor det også skal befinne seg noen gassflasker. Derfor er ikke brannen sett på som «under kontroll», foreløpig.

- Det kan bli et langvarig arbeid, sier Paulsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer