Giftige honorarer

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Kreftregister-topp fikk 233 900 fra lege-middelgigant». Overskriften i VG burde bli pensum på medisinstudiet. Man kan gjerne ta med at saken er omtalt på side 6, 7, 8 og 9. Så kan de flinkeste blant våre studenter undre seg over hva som får ei avis til å slå opp en slik nyhet over så mange sider. Den beskriver jo bare et nøkternt saks-forhold. Forskningssjefen ved Kreftregisteret har mottatt nærmere en kvart million kroner for å delta sammen med mange andre kreftspesialister i utviklingen av en vaksine mot livmorhalskreft. Vaksinen er nå introdusert på markedet. Det sies at den vil kunne redde tusenvis av kvinners liv. Så hva er så oppsiktsvekkende ved at en mann som har brukt sin kompetanse og sin tid til å framforhandle en avtale får et honorar fra selskapet som produserer vaksinen? Det bør legestudentenediskutere lenge og intenst og bli prøvet i når de avlegger eksamen.

Det handler om uavhengighet og troverdighet. I kraft av sin kompetanse og profesjon er leger høyt betrodde dørvakter inn til et marked. De avgjør hvilke preparater deres pasienter skal ta for å helbrede, lindre og forebygge sykdom. De avgjør gjennom sine valg og anbefalinger hvor store utgifter det offentlige helsevesen skal ha med å dekke store deler av pasienters medisinbruk. Leger må ikke glemme at de har fått sin profesjon og sin kompetanse for å handle på vegne av fellesskapet.

Men når kreftregisterets forskningssjef mottar utbetalinger på sin personlige konto fra en legemiddelgigant som har store økonomiske interesser i saken, svekker det inntrykket av forskningssjefens uavhengighet og troverdighet. Og dermed også institusjonen han representerer. Uansett hva han selv mener. Riksrevisjonen har reagert. Kreftregisterets øverste ledelse har reagert og ber departementet rydde opp. Reportasjen i VG viser at forskningssjefen har handlet i strid med Rikshospitalets/Radiumhospitalets egne retningslinjer for meldeplikt ved eventuell bierverv. Men framfor alt bør slike avtaler være i strid med enhver leges egen ryggmargsrefleks.