Giftige stoffer i biteringer

Statens Forurensningstilsyn ber foreldre unngå å gi små barn myke plastleker laget av PVC. Særlig advarer de mot biteringer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Av ASTRID SVALASTOG, NTB

- Mange mykplast-leker inneholder så store mengder av kjemiske mykningsstoffer, ftalater, at de representerer en helserisiko når barn tygger på dem, sier avdelingsoverlege Erik Dybing ved Folkehelsa til NTB.

Han viser til at de skadelige stoffene frigjøres i små mengder når ungene putter lekene i munnen.

Det ikke er påvist skader hos mennesker på grunn av ftalat-inntak.

- Men dyreforsøk har vist at store mengde ftalater kan føre til redusert formeringsevne, samt skader på lever og nyre.

EU-direktiv

Dybing opplyser at EU innen kort tid til komme med et direktiv om maksimumsgrenser for ftalatinnhold i plastleker. I dag finnes det ingen forskrifter som begrenser bruken av disse kjemiske stoffene i barneleker.

Rådgiver Rolf Biørnstad i SFT, ber foreldre være forsiktige med å gi barna mykplastleker laget av PVC. Han understreker at så snart EUs forskrifter foreligger vil de innføres også i Norge.

Opptil 50 prosent

Undersøkelser har vist at plastmykende ftalater i verste fall kan utgjøre opptil 50 prosent lekens innhold.

- Det er særlig leker produsert i asiatiske land vi bør være oppmerksomme på. Det er i leker fra disse landene vi har sett de største verdiene av ftalater, mens myke plastleker produsert i Europa har hatt lavere innhold, sier Dybing.

Han opplyser at EUs vitenskapelige komité har beregnet at et barn på 8 kilo som biter på en myk plastbitering i 6 timer daglig kan få i seg 1,7 milligram DINP-ftalater per kilo kroppsvekt.

- EUs maksimumsgrense vil være 0,15 milligram per kilo per dag, sier Dybing.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer