Giftmorder fikk skjerpet straff for flukt

Borgarting lagmannsrett skjerper straffen fra tre til 14 dagers fengsel for giftmorder Terje Wiik (61), etter at han rømte fra Ila fengsel i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Forsvarer John Chr. Elden karakteriserer dommen  som en oppreisning for klienten.

I Asker og Bærum tingrett i vår ble Wiik døm til fengsel i tre dager. Tingretten mente at flukten burde vært behandlet administrativt av fengselsledelsen, Wiik fikk tre dagers fengsel. Denne straffen ble ansett som sonet, fordi Wiik satt en kort periode i varetekt, etter at han ble arrestert i Kristiansand 21. september i fjor.

Alvorlig Wiik, som soner en dom på 21 års fengsel for giftmord på en ekskjæreste for ti år siden, fikk permisjon fra Ila fengsel 11. september i fjor. Han skulle vært tilbake 13. september kl. 19.30.

I stedet reiste Wiik til Strasbourg for å presentere sin sak for Den europeiske menneske-
rettighetsdomstolen. Wiik ble arrestert på vei hjem.

Det var statsadvokaten som anket dommen fra tingretten. Påtalemyndigheten var heller ikke enig med tingretten.
Ved straffastsettelsen legger lagmannsretten i skjerpende retning vekt på at det dreier seg om unndragelse av soning  for meget alvorlige straffbare forhold.

Godtar — Unndragelsestida var heller ikke helt kortvarig, nemlig ti dager. Etter lagmannsrettens oppfatning kvalifiserer handlingen til en ubetinget fengselsstraff som i utgangspunktet bør ligge i området 17 til 19 dager. Det er hensyntatt at 61-åringen har en ikke ubetydelig gjenstående dom å sone etter drapsdommen fra 2000.

Videre er det lagt vekt på at Wiik har avgitt en uforbeholden tilståelse, samt de konsekvenser unndragelsen av gjennomføringen av fengselsstraffen har hatt for hans soningsforhold.

Medhold Advokat Elden sier til Dagbladet at dommen er helt uproblematisk.

- Vi tar til etterretning at lagmannsretten mener det ikke er lov til å gi lavere straff enn 14 dager, og at dommerne fastholder at det Wiik gjorde, skal gi lovens minimumsstraff.

Retten er også enige i tingrettens begrunnelse og med det kritikken av fengslets anmeldelse og handlemåte. Det er en oppreisning for Wiik, sier Elden.

PÅGREPET: Terje Wiik blir ført bort fra danskebåten i bil av to politimenn.
Foto: Tor Erik Schrøder
PÅGREPET: Terje Wiik blir ført bort fra danskebåten i bil av to politimenn. Foto: Tor Erik Schrøder Vis mer