Giftmorderen skyldig igjen

Lagmannsretten fastholdt i ettermiddag byrettsdommen mot Terje Wiik som sendte eks-kjæresten inn i et drepende smertehelvete. Les den rystende historien om hvordan han kaldblodig terroriserte og forgiftet Inger Lise Bakken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Juryen i Frostating lagmannsrett forkynte kjennelsen klokka 14: Terje Wiik (52) er skyldig i overlagt drap.

Han fikk ikke medhold i at byretten begikk et justismord i februar. Wiik fastholdt at han kun ønsket å skade Inger Lise Bakken - ikke drepe henne - da han forgiftet henne med thallium.

I morgen skal de tre fagdommerne og fire fra juryen ta stilling til straffeutmålingen og erstatningsbeløpet. Wiik fikk 21 års fengsel uten sikring, og måtte betale 1,7 millioner kroner i erstatning til de etterlatte. Han måtte også betale saksomkostninger på 250 000 kroner.

«De skulle ikke få gleden av å se meg bryte sammen»

Datoen er 13. februar 2000 og Terje Wiik tar i mot Dagbladet i Trondheim kretsfengsel. For første gang etter å ha mottatt lovens strengeste straff i byretten, kommenterer han det han kaller et justismord.

- Jeg føler bitterhet over dommen, for jeg vet at det jeg gjorde mot Inger Lise ikke ble gjort med overlegg. Det å dømme meg for overlagt drap er justismord.

Han reagerte kraftig på den lange straffen og det høye erstatningsbeløpet. Ingen så tegn til anger hos Terje Wiik som anket på stedet.

- Mange som var i salen hater meg. De skulle ikke få gleden av å se meg bryte sammen, forklarer han.

Aktor anket også fordi Wiik slapp sikring. De rettspsykiatrisk sakkyndige betegnet ham som en psykopat som kan komme til å gjøre nye, alvorlige forbrytelser om han får sjansen på nytt.

- Det å miste en nær kjæreste er det sentrale sårbarhetspunkt for ham, forklarer en psykiater som konkluderer at Wiik har varig svekkede sjelsevner.

«Terroren drev familien til vanvidd»

Marerittet til Inger Lise Bakken starter sommeren 1998 på Angelltrøa i Trondheim. Etter et opprivende brudd med kjæresten Terje Wiik, avslører han seg som en psykopat. Flere ganger om dagen blir hun oppringt. Han oppsøker henne hjemme, skader henne og forfølger henne slik at hun føler seg fanget. Alt for å vinne henne tilbake. Wiik har selv forklart hvordan han har reagert ved samlivsbrudd tidligere.

Etter et samlivsbrudd som 18-åring spiste han rottegift med thallium - samme stoff som han forgiftet Inger Lise Bakken med. Han fikk ikke smerter, men mistet håret, har han seinere forklart.

På midten av 80-tallen ble han innlagt på psykiatrisk sykehus med alvorlige personlighetsforstyrrelser etter et nytt samlivsbrudd. Der ble han liggende i tre måneder.

Etter bruddet med Bakken, går han lengre enn noen gang. Sivilingeniøren bestiller 125 gram thallium gjennom jobben i Statoil - ett gram er nok til å ta livet av et menneske. Etter flere eksperimenter med stoffet, bestemmer han seg i starten av juni 1998 å forgifte eks-kjæresten. Han vil at hun skal miste håret - slik han gjorde som 18-åring - for at hun skal bli mindre attraktiv for andre menn.

«Årsaken til at du er syk, er din indre faenskap»

Voldsomme smerter, angst og depresjoner - colaglasset med thallium gir henne raskt smerter i brystet, beina og føttene. Ingen forstår hva som feiler henne. Det starter med generelle muskelsmerter, fortsetter med hårtap og økende smerter som til slutt virker helt invalidiserende.

- Vi visste ikke hvor vi skulle begynne å lete etter årsaken. Det var en høystakk hvor vi ikke visste om det var ei nål, sier dr. Kjell R. Lund i retten.

Han ser ingen annen løsning enn at bruddet med Wiik gir Bakken en psykisk stressreaksjon. Etter hvert blir hun bedre, men september 1998 kommer de mystiske lidelsene krypende på nytt. Også denne gangen har Wiik blandet ut Colaen hennes.

Smertene blir så voldsomme at hun må døyve dem med alkohol og tabletter. Hun blir liggende på sofaen.

- Det føles ut som om jeg går på glass, sier hun til legen.

Wiik forstår at det er han som har invalidisert henne, men avslører aldri at han står bak. Ifølge datteren hennes skal Wiik ha sagt at «årsaken til at du er syk, er din indre faenskap».

«Hun hylte høyt, selv ved lett berøring»

I romjulen samme år forgifter han henne for siste gang. Påvirket av alkohol og beroligende piller blander han giftdosen ut i en flaske konjakk og en flaske Farris. Han sender henne inn i et smertehelvete verre enn noen gang.

En akuttlege på hjemmebesøk noterer at hun hyler høyt, selv ved lett berøring under fotsålene. Hun er nummen i bakhodet og rundt munnen. Det er begynnelsen på slutten for tobarnsmora.

  • 24. januar blir hun lagt inn på Regionsykehuset i Trondheim.
  • 29. januar setter politiet i gang etterforskning etter at det er påvist at hun er forgiftet av tungmetallet thallium.
  • De finner ut at Wiik har bestilt giften gjennom Statoil, og pågriper ham 1. februar for legemsbeskadigelse.
  • 16. februar utvides siktelsen til forsøk på overlagt drap.
  • Dagen etter dør Inger Lise Bakken etter å ha ligget i koma i nesten en måned. Den 40 år gamle kvinnen etterlater to mindreårige døtre.
  • 11. februar blir Terje Wiik dømt i Trondheim byrett.

«Jeg mente aldri å drepe»

- Straffen på 21 års fengsel er en livstidsdom, en dødsstraff. Jeg kommer ikke til å holde ut så lenge, sier Terje Wiik under møtet med Dagbladet i februar.

Hele tiden fastholder han at han aldri mente å drepe eks-kjæresten, kun gjøre henne syk fordi han var sjalu. Ikke en gang da han blandet ut den dødelige dosen i romjula 1998, mente han å drepe.

Derfor er han innstilt på sone straffen for det han mener å ha gjort - forgiftet Inger Lise Bakken - ikke for å ha forsøkt å drepe henne. Selv om lagmannsretten godtar argumentasjonen hans, kan de beholde straffeutmålinga. Maksimumsstraffen for betydelig legemsbeskadigelse under særdeles skjerpende omstendigheter ved bruk av gift er 21 års fengsel.

Han risikerer også at lagmannsretten idømmer sikring etter at dommen er sonet.

«Var klar over livsfaren, og da er det forsett»

Datoen er 15. november 2000, og Wiik forklarer Frostating lagmannsrett at dødsfallet kom som et sjokk på ham.

- Jeg skjønner ikke at jeg kunne tulle meg inn i en så vond ring, og at jeg ikke kunne ta til vettet og holde opp. Det er helt forferdelig at jeg kunne holde på med noe slikt. Hvis noen her i verden angrer på noe, så er det jeg, sier 52-åringen.

10 jurymedlemmer hører ham fortelle om sjalusien, kvinnen han elsket, alkoholproblemene, de stadige forgiftningene og angeren i ettertid. I dag, 29. november, er de samlet for å til stilling til om Wiik er skyldig i overlagt giftdrap.

- Han var klar over livsfaren ved det han gjorde, og da er det forsett, forklarer rettens formann, Olav Jakhelln like før juryen trekker seg tilbake i 10-tida.

Rett før klokka 14 har juryen bestemt seg. De har tatt stilling til åtte skyldspørsmål og finner Wiik skyldig i samtlige. I morgen skal aktor, forsvareren og bistandsadvokaten holde sine prosedyrer. Deretter skal lagmannretten avgjøre straffeutmålinga og erstatningsbeløpet. Svaret kan komme i morgen eller seinere i uka.

Dagbladet.no følger saken og holder deg oppdatert.

LAGMANNSRETTEN: I dag avgjør juryen om Terje Wiik er skyldig i overlagt drap. Lagmann Olav Jakhelln understreker at Wiik visste at giften var livsfarlig.
NABOER OG EKS-KJÆRESTER: I Sildråpeveien 35A (til venstre) bodde Terje Wiik. I 33F (til høyre) bodde Inger Lise Bakken.
VISTE INGEN ANGER: I byretten holdt Wiik maska. Han ville ikke at tilhørerne skulle se ham bryte sammen.
21 ÅRS FENGSEL: Offerets far, Ivar Bakken (t.h.), og eks-mannen Trond Nygård (t.v.) reagerte på at Wiik ikke ble ilagt sikring.